Όταν η γυναίκα βάζει στόχο την Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010, 10:01
Όταν η γυναίκα βάζει στόχο την Ευρώπη
«Έχει έλθει η στιγμή να κάνουμε τα λόγια πράξη τοποθετώντας σε ηγετικά κοινοτικά αξιώματα γυναίκες», γράφουν και υπογράφουν η Νέλι Κρους, Ολλανδή επίτροπος για τον ανταγωνισμό, η Μάργκοτ Γουάλστρομ, Σουηδή αντιπρόεδρος της απερχόμενης Κομισιόν και η Βρετανή αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ναιάνα Γουάλις.

Νοέμβρης 2009. Τρεις μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο του έκτακτου, άτυπου ευρωπαικού συμβουλίου κορυφής που συγκαλείται για να αποφασίσουν οι 27 ηγέτες ποιους θα τοποθετήσουν στις θέσεις του προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της Κοινότητας, τρεις γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα μέσα στην Κοινότητα, τολμούν να προτάξουν την υπόσταση του φύλου τους.
Στην επιστολή τους αυτή, την οποία υποστηρίζει και η αυστριακή επίτροπος Μπενίτα Φερέρο- Βάλντνερ οι τρεις γυναίκες ζητάνε από την συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών πρωθυπουργών να βρουν και να τοποθετήσουν «γυναίκες με τα ανάλογα προσόντα» σε «θέσεις ευθύνης» μέσα στην Ένωση.

Ομολογουμένως αυτό επιθυμεί και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο κινούμενος όχι από τόσο ευγενή φεμινιστικά κίνητρα για το άλλο φύλο όσο από τον φόβο του ότι αν η νέα Κομισιόν δεν έχει στην σύνθεση της αρκετές γυναίκες θα δυσκολευτεί πολύ να πάρει την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, το ένα τρίτο της οποίας αποτελείται από εκπροσώπους του «ασθενούς» φύλου. Η μόνη γυναίκα, ανοικτά υποψήφια για τη θέση του προέδρου της Κοινότητας ήταν η 72χρονη, πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε-Φρέιμπεργκα και μάλιστα κανείς δεν της έδωσε φαβορί για την κατάληψη αυτής της θέσης με αντίπαλους τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου κ.κ. Βαν Ρομπόι, Μπαλκενέντε και Γιούνκερ.

Όσο για το Υπουργείο Εξωτερικών της Κοινότητας, αφού αποσύρθηκε από την κούρσα της διεκδίκησης αυτής της θέσης ο βρετανός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, για ποιο λόγο να μην υποστηριχθούν οι υποψηφιότητες της βρετανής επιτρόπου Κάθριν Άστον ή της Ελληνίδας Υπουργού Παιδείας που έχει διατελέσει και επίτροπος, της Άννας Διαμαντοπούλου, αναρωτιούνται διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010, 10:12