Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, το παιδί σας δεν θέλει να φάει τα λαχανικά. Τα παιχνίδια και οι πειραματισμοί δεν έφεραν αποτελέσματα και η άρνησή του είναι σταθερή. Μην τα παρατάτε!

Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι η άμεση προσφορά μιας εναλλακτικής λύσης. Αντί για το σερβιρισμένο λαχανικό, ετοιμάζουν στα γρήγορα ένα άλλο πρόχειρο γεύμα, που αποτελεί μια διέξοδο για το παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει, ωστόσο, να τηρήσετε κάποιους βασικούς κανόνες:

• ακολουθήστε μια σταθερή και ενιαία τακτική στο ζήτημα του φαγητού
• η ώρα του οικογενειακού γεύματος είναι «ιερή» και κανείς δεν φεύγει από το τραπέζι πριν ολοκληρωθεί το γεύμα ή πριν τουλάχιστον περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα
• το φαγητό της ημέρας είναι σερβιρισμένο (λαχανικά και σαλάτα) και πέρα από αυτό δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση
• παρεμβάσεις από τρίτους ή τροφοδοσία από άλλα άτομα εκτός της οικογένειας δεν υπάρχει (κομμένες οι τηγανητές πατατούλες και τα αυγουλάκια της γιαγιάς).
• να θυμάστε πάλι ότι «η πείνα κάστρα πολεμά και κάστρα κυριεύει»

Φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον εξακριβώσετε ότι όλο το θέμα δεν έχει να κάνει με μια αντικειμενική δυσκολία του παιδιού να καταναλώσει μια τροφή, αλλά είναι απλώς μια μάχη εξουσίας και επιβολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης