Βάλτε τον χορό στη ζωή σας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, 13:03
Βάλτε τον χορό στη ζωή σας
Ποιος είπε ότι η γυμναστική πρέπει να γίνεται μόνο στο γυμναστήριο; Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να διατηρείστε σε φόρμα, ένας από αυτούς είναι και ο χορός. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η μορφή αυτή τέχνης μπορεί να σας προσφέρει ακόμα περισσότερα από μερικές απλές ασκήσεις;

Ολική επαναφορά

Αν πιστεύετε ότι χορεύοντας γυμνάζονται μόνο τα πόδια, καιρός να αναθεωρήσετε. Όσο απολαμβάνετε τη μουσική, και χωρίς να το καταλάβετε, όλες οι μυϊκές σας ομάδες «δουλεύουν» εντατικά. Χέρια, πόδια, κορμός, κοιλιακοί, πνεύμονες, καρδιά δυναμώνουν και εσείς αποκτάτε σφικτό σώμα, ευλυγισία και μεγαλύτερη αντοχή. Με λίγα λόγια, είναι ο πιο απλός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας νέο.

«Κάψτε» το!

Ο χορός αποτελεί μία από τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις, ισάξια με το περπάτημα, την κολύμβηση, το ποδήλατο. Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Μάλιστα, ανάλογα με το είδος του χορού, την ένταση, την ταχύτητα και φυσικά τα ατομικά σας χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο), 30 λεπτά συνεχόμενου χορού θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» 200-400 θερμίδες.

Τεντωθείτε

Το στρες, η κακή στάση σώματος, η καθιστική ζωή έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή σύσπαση των μυών, π.χ. του αυχένα, των ώμων, της πλάτης. Οι απαλές κινήσεις χορών όπως το οριεντάλ και το βαλς σάς βοηθούν να τεντωθείτε. Έτσι, στην ουσία κάνετε διατάσεις στις ευπαθείς αυτές μυϊκές ομάδες, διατηρείτε την ευλυγισία τους και βελτιώνετε την ευκινησία σας.

Ίσια πλάτη

Μέσα από το χορό διδάσκεστε να στέκεστε και να περπατάτε σωστά, ελέγχοντας το σώμα σας. Οι τονωμένοι μύες βελτιώνουν τη στάση σας και προστατεύουν την πλάτη και τη μέση, που καταπονούνται, αποσυμπιέζοντας τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, που ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Μαθήματα ισορροπίας


Η ισορροπία σας βελτιώνεται σημαντικά, καθώς μαθαίνετε να τη διατηρείτε σε κάθε σας βήμα και φιγούρα. Έτσι, ενεργοποιούνται οι στηρικτικοί μύες των σπονδύλων και της λεκάνης, οι οποίοι φυσιολογικά γυμνάζονται δύσκολα. Ταυτόχρονα, προστατεύετε τον κορμό σας και γίνεστε λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Και από μυς;

Κάνοντας τα πρώτα μαθήματα, θα ανακαλύψετε μυς που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν, καθώς γυμνάζετε όλο το σώμα.
➜ Κορμός Μπορεί τα χέρια και τα πόδια να «κλέβουν» την παράσταση, αλλά χρειάζονται ένα γερό κορμό να τα στηρίζει. Ευτυχώς, όλοι οι χοροί γυμνάζουν τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς.
➜ Χέρια και ώμοι Ορισμένοι χοροί, όπως το φλαμένκο και το οριεντάλ, γυμνάζουν περισσότερο από άλλους τα χέρια και τους ώμους, χάρη στις κινήσείς τους με σηκωμένα χέρια.
➜ Πόδια Τα πόδια γυμνάζονται από τη στιγμή που κινείστε. Ωστόσο, με το χορό πραγματοποιείτε και κινήσεις που δεν θα τις κάνατε αν, για παράδειγμα, πηγαίνατε για τρέξιμο στο πάρκο.
➜ Γλουτοί Ορισμένοι χοροί, περισσότερο από άλλους, θα τονίσουν την περιοχή αυτή.

Γερά κόκαλα

Οι πλευρικές κινήσεις που έχουν ορισμένοι χοροί, όπως το mambo και το swing, δυναμώνουν την κνήμη, την περόνη και το μηρό και βοηθούν στην πρόληψη ή στη μείωση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας, που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.

Για την ψυχή!

Η μουσική και ο χορός συμβάλλουν στην ψυχική σας ανάταση και σας βοηθούν είτε να ξεσπάσετε είτε να ηρεμήσετε. Επιπλέον, μέσα από τις αλλαγές στο σώμα σας, βλέπετε την εικόνα σας να βελτιώνεται και αυτό ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σας.

Κάντε γνωριμίες!


Ο χορός είναι φαινόμενο κοινωνικό. Ξεπεράστε, λοιπόν, τις ντροπές και «χρησιμοποιήστε» τον για να «ανοιχτείτε» και να γνωρίσετε κόσμο. Μάλιστα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

Μνήμη ελέφαντα


Ο χορός αποτελεί εξαιρετική άσκηση για το μυαλό, αφού απαιτεί να θυμάστε βήματα, να συνεργάζεστε με άλλους, ενώ συνεχώς μαθαίνετε κάτι καινούργιο. Έτσι, βελτιώνεται η μνήμη σας και διατηρείται νέο το μυαλό.

Τι λένε οι έρευνες

Waltz για την καρδιά: Ο μεγαλοπρεπής αυτός χορός φαίνεται να βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, την αναπνοή και γενικά την ποιότητα ζωής ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με ιταλούς ερευνητές.

Salsa για την κατάθλιψη: Βρετανική έρευνα έδειξε ότι ο χορός αυτός μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να αμβλύνει τα συμπτώματα αυτών που υποφέρουν από κατάθλιψη.

Χορός για την άνοια: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ο χορός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ακόμα και Αλτσχάιμερ, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Πηγή: Vita

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, 13:03