Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιότητες οι οποίες ήταν πολύ γνωστές στην αρχαιότητα.

Η ιστορία χρήσης των αιθέριων ελαίων πάνω στο σώμα άρχισε τουλάχιστον το 2000 π.Χ.. Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ευρύτατα για δημιουργία καλλυντικών αλλά και για να βαλσαμώνουν τους νεκρούς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κίνα ήταν ίσως γνωστά και πριν από αυτή την εποχή. Σταδιακά η χρήση τους πέρασε στους Έλληνες και στους Ρωμαίους, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν την ιδέα στην Ευρώπη.

Στο Μεσαίωνα αποτελούσαν βασικό σκεύασμα για θεραπευτικούς σκοπούς. Το παλαιότερο μάλιστα γραπτό κείμενο για χρήση αιθέριων ελαίων στην Αγγλία χρονολογείται από το 13ο αιώνα.

Από τότε παρατηρείται και μεγάλη αύξηση, τόσο στην παραγωγή αρωματικών ελαίων όσο και στην εφαρμογή τους σε διάφορες μορφές θεραπείας. Σήμερα μπαίνουν ξανά στη ζωή μας με διάφορους τρόπους για τον καλλωπισμό του προσώπου και του σώματος αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά… και ισχυρά

Τα αιθέρια έλαια προσφέρουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης καθημερινών μικροπροβλημάτων με φυσικό τρόπο, αλλά δεν είναι τελείως ανώδυνα: ορισμένα είναι τοξικά και πολλά προκαλούν ερεθισμό, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, π.χ. δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ απευθείας στο δέρμα, για να μην προκαλέσουν εγκαύματα ή αλλεργίες. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται πριν από έκθεση στον ήλιο, γιατί μερικά προκαλούν φωτοευαισθησία (αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα εγκαύματα και ανεξίτηλους λεκέδες στο δέρμα).

Αν δεν σας τα δώσει γιατρός, ρωτήστε έναν φαρμακοποιό, γιατί παρουσιάζουν ορισμένες αντενδείξεις: δεν συνιστώνται στις εγκύους, σε γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και στα παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών.

Πώς χρησιμοποιούνται

Με διάχυση στον αέρα

Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την εισπνοή αιθέριων ελαίων και είναι σίγουρα η ευκολότερη για την καθημερινή ζωή. Μπορείτε να τα βάζετε σε μια ειδική συσκευή ή απλούστατα σε ένα μπολ τοποθετημένο πάνω σε ένα καλοριφέρ. Αποφύγετε τα συστήματα με κεριά, γιατί ελευθερώνουν πολλή θερμότητα και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν οι ιδιότητες των ελαίων. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως της φασκομηλιάς, της κανέλας και του γαρίφαλου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτό τον τρόπο, γιατί προκαλούν ερεθισμό στο ρινικό βλεννογόνο.

Στο μπάνιο

Ανακουφίζουν την αίσθηση του βάρους στα πόδια, χαλαρώνουν και τονώνουν. Ανακατέψτε μερικές σταγόνες σε 2 ή 3 κουταλιές πλήρες γάλα σε σκόνη, πριν τα προσθέσετε στο νερό της μπανιέρας. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί σκέτα δεν διαλύονται στο νερό και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Πηγή: noikokyra

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης