Το δέρμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για ένα αισθητήριο όργανο, το οποίο δέχεται πληθώρα ερεθισμάτων από το περιβάλλον, όπως υφή, πόνος, θερμοκρασία κ.λπ..

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου, περίπου το 1/3 του αίματός μας περιέχει και παράγει βιταμίνες, ενώ παράλληλα αποτρέπει την απώλεια υγρασίας από τον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον λόγο αυτό , η φροντίδα της επιδερμίδας παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση καλής υγείας, αφού είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουμε σε κάποιον που συναντάμε.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή έχει τις πιο ευεργετικές επιδράσεις σε ό,τι έχει να κάνει με μία υγιή εικόνα δέρματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιέχει πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, βιταμίνες A, B, C, E (που βρίσκονται άφθονα σε φρούτα και λαχανικά), είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση και ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα:

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιθηλίων. Τα καροτενοειδή λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά. Καλές πηγές είναι τα φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως η ντομάτα, το καρότο, το κολοκύθι, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι κ.ά..

Η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, φυσικά αντιοξειδωτικά, φαίνεται να περιορίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Πλούσιες πηγές ξηροί καρποί, φυτικά λίπη, γλυκοπατάτα κ.λπ..

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη και για την ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος και άλλων ιστών. Σε μελέτη φάνηκε πως υψηλές προσλήψεις βιταμίνης C σχετίζονται με χαμηλότερη πιθανότητα για εμφάνιση ρυτίδων. Η βιταμίνη C περιέχεται στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως πιπεριά, το λάχανο, η ντομάτα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και ο μαϊντανός, καθώς επίσης οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και το ροδάκινο.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-3, ω-6, λιπαρά οξέα, αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, τα οποία αδυνατεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του και τα προσλαμβάνει μέσω της τροφής. Πιο συγκεκριμένα, τα ω-3 λιπαρά, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά, προστατεύοντας το δέρμα από ξηρότητα και ατροφία που οδηγεί στη σταδιακή γήρανσή του.

Τα αντιοξειδωτικά, μια ομάδα ετερογενών ενώσεων, με κυριότερους εκπροσώπους τις βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο και τον χαλκό. Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φλαβονοειδή και τα πολυφαινολικά παράγωγα.

Συστήνεται:

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών και η αντικατάσταση μικρών γευμάτων με ροφήματα, όπως είναι οι χυμοί φρούτων και το γάλα ή το γιαούρτι. Για την ισορροπία των υγρών στο σώμα χρειάζεται μία πρόσληψη νερού πάνω από 1,5 λίτρο την ημέρα.

Τα τρόφιμα που ενδείκνυνται για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, τρόφιμα εύπεπτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Πολλά φρούτα και λαχανικά πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας το καλοκαίρι, μια και πρόκειται για μια περίοδο που παράγονται σε μεγάλη ποικιλία.

Ωφέλιμο θα ήταν να αποφεύγονται καταχρήσεις και ανθυγιεινές «κακές» συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου cola, καθώς έχουν διουρητική δράση, επιβαρύνουν σε κενές θερμίδες (ζάχαρη) τον οργανισμό και εντείνουν ιδιαίτερα την κατάσταση αφυδάτωσής του.

Επίσης, η έκθεση στον ήλιο και η καθιστική ζωή επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του δέρματος.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης