Ως κυτταρίτιδα ορίζεται η εναπόθεση νερού και λίπους στο δέρμα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό. Αποτέλεσμα, η εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα και η γνώριμη αντιαισθητική εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Κατερίνα Τζίωτζη, ακόμα και γυναίκες με ιδανικό βάρος αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας, λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης του λιπώδους ιστού. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή της – γονίδια, φύλο, ποσοστό λίπους στο σώμα, η ηλικία καθώς και το πάχος της επιδερμίδας είναι παράγοντες που σχετίζονται με το πόσο κυτταρίτιδα έχει ο καθένας ή το πόσο ορατή είναι. Εξίσου σημαντικό ρόλο, όμως, παίζουν ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνοπτικά, η καθιστική ζωή και η εργασία, η έλλειψη συστηματικής φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα είναι βασικές αιτίες εμφάνισής της ή και επιδείνωσής της… Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανέχεστε σιωπηρά την αντιαισθητική κυτταρίτιδα, διότι υπάρχουν τρόποι να την αμβλύνετε.

Όπως λέει η αισθητικός Σοφία Τσινίδου, μπορείτε να ακολουθήσετε μια συστηματική αγωγή μασάζ ενάντια στην κυτταρίτιδα, σε συνδυασμό με ειδικές κρέμες, καθώς με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η συμφόρηση στις περιοχές όπου έχει συσσωρευτεί λέμφος και τοξίνες..

Όσον αφορά στη διατροφική αντιμετώπιση του προβλήματος, απλώς υιοθετήστε τις εξής συνήθειες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– αυξήστε το νερό… ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός μας χρειάζεται πολύ νερό και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας….

– αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους πολλούς καφέδες… επιδεινώνουν την κατάσταση, αφού προκαλούν κατακράτηση…

– μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ…. π.χ. μπίρα- καθώς, λόγω της αναστολής της αντιδιουρητικής ορμόνης, ωθούν σε υψηλότερη διούρηση και μεγαλύτερη απώλεια υγρών

– καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών…. Θα σας βοηθήσουν να αποτοξινωθείτε, θα σας χορτάσουν και θα σας γεμίσουν με απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία….

– μειωμένη πρόσληψη λίπους, και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. Πείτε «όχι» σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, αλλά και αυτά με μέτρο!

– μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων): πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα π.χ. ζάχαρη. Κρύψτε στο ντουλάπι τροφές όπως γλυκά, μπισκότα, καραμέλες, μαρμελάδες, σοκολάτες αλλά και το άσπρο ψωμί κ.λπ. και βάλτε στην καθημερινότητά σας τροφές ολικής άλεσης και πολλές φυτικές ίνες…

– μειωμένο αλάτι: το αλάτι, όπως ξέρουμε, προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι θα πρέπει να περιοριστεί η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό, όπως και τα παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά…

Βάλτε κίνηση στη ζωή σας, βρείτε μια δραστηριότητα που να σας αρέσει, ακολουθήστε τις συμβουλές μας και με λίγη υπομονή θα έχετε σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα…

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης