Αν έχεις σκεφτεί να καταφύγεις στο νυστέρι, δεν θα κάνεις πίσω. Το κάνεις απλώς. Αν όμως θέλεις να το αποφύγεις, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, πρέπει να κινηθείς εγκαίρως, μεθοδικά και γρήγορα.

Κάπως έτσι μας τα είπε η δερματοχειρουργός -και ειδικευμένη σε νέες μεθόδους λιποαναρόφησης- κυρία Κατερίνα Χαρακίδα, η οποία ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο νοσοκομείο Χάμερσμιθ, αλλά δύο ημέρες τη βδομάδα δέχεται και επισκέψεις στην Αθήνα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Γραμμωμένο σώμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πιο καινούργια τεχνική ονομάζεται faser. Την εφαρμόζουν μόνο δέκα γιατροί σε όλον τον κόσμο και είμαι η μοναδική γυναίκα γιατρός στην Ευρώπη που γνωρίζει αυτή τη μέθοδο. Γίνεται με υπέρηχο και τοπική αναισθησία, πολύ επιφανειακά, ώστε το δέρμα να γίνει ομοιόμορφο, χωρίς λακούβες. Με αυτή τη μέθοδο η ανάρρωση είναι πολύ εύκολη, με λιγότερα αιματώματα και μετεγχειρητικούς κινδύνους.

Ομως το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι, πέρα από την αφαίρεση του λίπους, δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή γλυπτικής σώματος, για δημιουργία γραμμώσεων και για σύσφιξη. Σχεδιάζουμε δηλαδή τους μύες ώστε μετά από μια επέμβαση -π.χ. κοιλιάς- να φύγει το λίπος και να υπάρχει γράμμωση. Η τελική εικόνα είναι μια κοιλιά που φαίνεται πολύ γυμνασμένη. Επίσης, με τον υπέρηχο γίνεται σύσφιξη μυών και σημαντική μείωση της κυτταρίτιδας, σε αντίθεση με την κλασική λιποαναρρόφηση που προκαλεί χαλάρωση».

Μπότοξ και ενυδάτωση στα 30

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια γυναίκα στα 30 μπορεί να αρχίσει να κάνει θεραπείες ενυδάτωσης και περιποίηση του δέρματος σε έναν αισθητικό. Γύρω στα 30 με 35 μπορεί επίσης να αρχίσει το μπότοξ, το οποίο είναι θεραπεία πρόληψης κατά των ρυτίδων. Αν το αρχίσει έγκαιρα, θα μάθει να μην κάνει γκριμάτσες και θα αποφύγει τη δημιουργία ρυτίδων στο μέτωπο και στα μάτια. Οταν οι ενέσεις με μπότοξ γίνονται συντηρητικά και με προσοχή, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα υγείας, όσα χρόνια κι αν εφαρμόζονται. Αλλωστε το μπότοξ χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους σε πολλές άλλες θεραπείες -όπως για την αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης- και μάλιστα σε πενταπλάσιες ποσότητες».

Υαλουρονικό οξύ μετά τα 40

«Αν μία γυναίκα έχει λεπτές ρυτίδες στο πρόσωπο και μικρή χαλάρωση, μπορεί να αρχίσει τις ενέσεις με υαλουρονικό οξύ. Είναι ένα υλικό που απορροφάται σταδιακά και δεν δημιουργεί προβλήματα. Δεν είναι προληπτική θεραπεία, αλλά σταδιακά βελτιώνει αισθητά το πρόσωπο. Επίσης, πολύ καλή θεραπεία είναι οι ενέσεις μεσοθεραπείας με Restylane Vital. Είναι υαλουρονικό οξύ σε μορφή τζελ, που προκαλεί κατακράτηση υγρών και δίνει στο πρόσωπο φρεσκάδα – μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα χέρια και στον λαιμό. Πολύ καλή θεραπεία είναι και οι λευκαντικές κρέμες απολέπισης Obagi, που κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Απαρτίζουν μια αμερικάνικη σειρά προϊόντων με αντιοξειδωτικούς παράγοντες, η οποία δίνει λάμψη στο πρόσωπο».

Λίφτινγκ μετά τα 50

«Σ’ αυτή την ηλικία μία γυναίκα ίσως πρέπει να σκεφτεί ένα μικρό λίφτινγκ μαζί με βλεφαροπλαστική – αν έχει χαλάρωση. Πάντως εγώ είμαι υπέρ των συντηρητικών θεραπειών που δεν παραμορφώνουν το πρόσωπο. Στις μεγαλύτερες ηλικίες χρειάζονται συνδυαστικές θεραπείες σύσφιξης και ενυδάτωσης με νέας γενιάς λέιζερ, καθώς και ενέσιμα. Η δε βιταμίνη Α σε συνδυασμό με πίλινγκ είναι πολύ καλή θεραπεία για τη φωτογήρανση. Προπάντων, οι θεραπείες πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα και οι προσδοκίες να είναι ρεαλιστικές: δεν μπορεί μια γυναίκα στα 60 να φαίνεται 20, αλλά μπορεί να βελτιώσει το πρόσωπό της και να φαίνεται πιο φρέσκια. Πρέπει να είμαστε συμβιβασμένοι με την ηλικία μας• το ζητούμενο είναι να δείχνουμε καλοδιατηρημένοι. Σήμερα υπάρχουν πολλές μέθοδοι και πολλά υλικά• επιτυχία για τον γιατρό είναι να προσαρμόσει τα υλικά του στις ανάγκες του ασθενούς. Οι θεραπείες πρέπει να είναι εξατομικευμένες».

Συμβουλές παντός καιρού

«Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τον ήλιο, να προσέχουμε την υγεία μας και να φροντίζουμε το πρόσωπο και το σώμα μας ανάλογα με τις ανάγκες μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρόμαστε σε υπερβολές με μόνιμα υλικά όπως η σιλικόνη. Δημιουργούν παραμορφώσεις που δεν διορθώνονται».

Τι θα μας φέρει το μέλλον

«Την εξέλιξη των θεραπειών με αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα. Χρησιμοποιούνται ήδη στο Λονδίνο και έχουν καλά αποτελέσματα. Βλαστοκύτταρα μπορούμε να πάρουμε από τον ομφάλιο λώρο ή από τα λιποκύτταρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρόσωπο με τη μορφή ενέσεων για τη λείανση των ρυτίδων, για την ανάπλαση και λάμψη της επιδερμίδας, καθώς και για την αποκατάσταση ουλών από την ακμή. Πλεονέκτημά τους είναι ότι η δράση τους συνεχίζεται για πολλά χρόνια. Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ, που δρα για περίπου 8 μήνες».

Πηγή: gynaikamag.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης