Πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα των μαλλιών σας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010, 20:46
Πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα των μαλλιών σας
Ποιος ο λόγος να λούζετε τα μαλλιά σας, αν αργότερα θα τα χτενίσετε με μια βρόμικη, γεμάτη χνούδια βούρτσα; Τα μαλλιά σας και η βούρτσα σας θα φαίνονται καλύτερα, εάν καθαρίζετε τη βούρτσα των μαλλιών σας τακτικά.

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό της βούρτσας σας, φροντίστε να εξετάσετε από τι υλικά είναι φτιαγμένη. Μερικές βούρτσες, όπως αυτές με ξύλινα χερούλια, απαιτούν άλλη μεταχείριση.

Αφαιρέστε τα μαλλιά από τη βούρτσα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, όταν καθαρίζετε τη βούρτσα σας, είναι να αφαιρέσετε τα μαλλιά που έχουν μπερδευτεί επάνω της. Αυτό θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά σας πολύ ευκολότερη. Το πόσο εύκολα μπορείτε να αφαιρέσετε τα μαλλιά με τα χέρια σας, εξαρτάται από το σχήμα και το είδος της τρίχας της βούρτσας σας. Ωστόσο, σε περίπτωση που αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο, μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε τα μαλλιά, χρησιμοποιώντας μια χτένα με λεπτή λαβή, ακόμη και μία οδοντογλυφίδα.

Πλύνετε τη βούρτσα σας στον νεροχύτη

Αν η λαβή της βούρτσας σας δεν είναι ούτε από ξύλο ούτε από καουτσούκ, μπορείτε να την μουλιάσετε στον νεροχύτη με νερό και σαμπουάν. Απλώς γεμίστε το νεροχύτη με ζεστό νερό (όχι πολύ ζεστό, γιατί θα μπορούσε να λιώσει) και προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού απαλό σαμπουάν (οποιουδήποτε τύπου). Αναμείξτε το σαμπουάν στο νερό με τα δάχτυλά σας, μέχρι το διάλυμα να είναι ομοιογενές. Το σαμπουάν λογικά θα αφαιρέσει τα έλαια και τα άλλα υπολείμματα αρκετά εύκολα.

Αφού η βούρτσα σας έχει μουλιάσει στον νεροχύτη για περίπου 30 λεπτά, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια άλλη βούρτσα ή μια παλιά οδοντόβουρτσα, για να τρίψετε τη βούρτσα που καθαρίζετε. Το πλεονέκτημα της χρήσης μιας άλλης βούρτσας αντί για μια οδοντόβουρτσα είναι ότι μπορείτε να καθαρίσετε και τις δύο βούρτσες ταυτόχρονα.

Αφού η βούρτσα σας έχει τριφτεί καλά, απλώς ξεπλύνετε αυτήν κάτω από τη βρύση, με χλιαρό νερό.

Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλη τη σαπουνάδα και τις βρομιές,  μπορείτε να την κρεμάσετε ή να την ακουμπήσετε σε μια πετσέτα, για να στεγνώσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε να σκουπίσετε τη βούρτσα σας με την πετσέτα, αλλά αυτό είναι δύσκολο και δεν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Αν βούρτσα σας είναι από ξύλο ή από καουτσούκ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε μια μικρή ποσότητα από το σαπουνόνερο και να τρίψετε με αυτήν ελαφρά τη βούρτσα σας . Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τη βούρτσα κάτω από τη βρύση με χλιαρό νερό. Μην την αφήνετε να μουλιάσει στο νεροχύτη, ούτε ακόμη και για μερικά λεπτά, και προσέξτε να μην απορροφήσει νερό η λαβή της.


Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων ή το πλυντήριο ρούχων

Αν η βούρτσα σας είναι κατασκευασμένη από ένα καλό, ανθεκτικό πλαστικό που δεν λιώνει εύκολα, μπορείτε να ακολουθήσετε την εύκολη λύση και να αφήσετε το πλυντήριο να καθαρίσει τη βούρτσα σας αντί για σας. Αφού αφαιρέσετε τα μαλλιά από τη βούρτσα σας, όπως περιγράφεται παραπάνω, μπορείτε να την βάλετε στο πάνω ράφι στο πλυντήριο πιάτων ή στο πλυντήριο ρούχων στο κρύο πρόγραμμα. Αν πρόκειται να βάλετε τη βούρτσα σας στο πλυντήριο ρούχων, πλύνετέ την μαζί με μερικά σεντόνια ή πετσέτες για να μην χτυπούν οι άκρες της στον κύλινδρο. (Αυτό θα μπορούσε να χαλάσει τη βούρτσα σας, για να μην αναφέρουμε τον ενοχλητικό θόρυβο).

Μην τοποθετείτε τη βούρτσα σας στο στεγνωτήριο, εάν δεν θέλετε να την καταστρέψετε. Για τον ίδιο λόγο, χαμηλώστε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία στο πλυντήριο πιάτων, εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο. Μπορείτε να κρεμάσετε τη βούρτσα σας ή να την ακουμπήσετε στον πάγκο, για να στεγνώσει.

Αμμωνία ή ξίδι

Αν η βούρτσα σας δεν είναι ευαίσθητη, μπορείτε να κάνετε ένα επιπλέον καθάρισμα, μουλιάζοντάς την στον νεροχύτη, είτε σε μείγμα αποτελούμενο από ένα μέρος αμμωνία και τέσσερα μέρη νερό ή σε διάλυμα αποτελούμενο από ένα μέρος ξίδι και τέσσερα μέρη νερό. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, αλλά όχι τόσο καυτό που θα μπορούσε να σας κάψει ή να λιώσει τη βούρτσα σας. Εάν δεν θέλετε να ρίξετε ξίδι ή αμμωνία στον νεροχύτη σας, μπορείτε να την μουλιάσετε σε έναν κουβά ή μια λεκάνη.

Αφήστε τη βούρτσα σας να μουλιάσει στο διάλυμα για 10 λεπτά περίπου. Αφού μουλιάσει, ξεπλύνετέ την καλά με ζεστό ή χλιαρό νερό. Δεν θέλετε το ξίδι ή αμμωνία να καταλήξουν στα μαλλιά σας.

Έπειτα, στεγνώστε τη βούρτσα σας όπως περιγράφεται παραπάνω.

Σημείωση: Να είστε προσεκτικοί, όταν χρησιμοποιείτε αμμωνία. Χρησιμοποιήστε την μόνο σε καλά αεριζόμενο χώρο, και να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση της στο δέρμα σας.

Διατηρήστε τη βούρτσα σας καθαρή

Ο καλύτερος τρόπος, για να διατηρήσετε καθαρή την βούρτσα των μαλλιών σας, είναι να την προστατεύετε από τη συσσώρευση υπολειμμάτων σαμπουάν και προϊόντων styling. Να την ξεπλένετε τακτικά και να προσπαθείτε να αφαιρείτε τα μαλλιά που σκαλώνουν επάνω της, τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες. Ανεξάρτητα από το πόσο καθαρή θα διατηρηθεί η βούρτσα σας, το προτεινόμενο είναι η αντικατάστασή της τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, για να διατηρείτε την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010, 21:14