Το πιο σύνηθες και αξιόπιστο τεστ είναι σήμερα μία εξέταση για την οποία χρησιμοποιείται μία μικρή φορητή συσκευή, το θερμιδόμετρο. Η συσκευή μοιάζει με κράνος από πλεξιγκλάς με δύο σωλήνες. Ο ένας φέρνει αέρα από έξω και ο άλλος ρουφά τον αέρα που ο εξεταζόμενος έχει εκπνεύσει. Η συσκευή λειτουργεί σαν δωμάτιο μέτρησης και είναι συνδεδεμένη με ένα λογισμικό που επεξεργάζεται τα στοιχεία.

Μέσω της ανάλυσης των ουσιών που δημιουργούνται και καταναλώνονται μέσω της αναπνοής, το τεστ εξακριβώνει πώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις ενεργειακές πηγές του. Στην ουσία, υπολογίζει πόσο οξυγόνο καταναλώνει το σώμα και πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγει. Το θερμιδόμετρο μπορεί να μετρήσει την ποσότητα του οξυγόνου που εισπνέεται και επομένως να υπολογίσει πόσες θερμίδες μπορεί να καταναλωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, εξετάζοντας τη σύνθεση του διοξειδίου του άνθρακα που βγαίνει από το σώμα, το θερμιδόμετρο μπορεί να διευκρινίσει σε τι ποσοστό καταναλώνονται τα διάφορα είδη τροφίμων: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, καταφέρνοντας ακόμη και να διαπιστώσει ποιες τροφές καίγονται πιο γρήγορα και ποιες αντιθέτως αργούν να αφομοιωθούν. Η εξέταση διαρκεί 45 λεπτά. Διεξάγεται σε συνθήκες απόλυτης χαλάρωσης, το άτομο είναι ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι, σε περιβάλλον ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνονται μετά τα 15 λεπτά.

Για να αποφύγετε αλλοίωση των αποτελεσμάτων, δεν πρέπει να αθληθείτε, να φάτε, να καπνίσετε ή να πιείτε καφέ μετά τα μεσάνυχτα πριν από την εξέταση. Με το θερμιδόμετρο μπορεί να μετρηθούν πόσες θερμίδες χρησιμοποιεί ένα άτομο σε ένα λεπτό: πολλαπλασιάζοντας αυτή την αξία επί 24 ώρες, έχουμε το βασικό μεταβολισμό.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης