Αντιμετώπισε την ξηροδερμία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011, 15:39
Αντιμετώπισε την ξηροδερμία
Τα ενοχλητικά συμπτώματα της ξηροδερμίας εντείνονται τον χειμώνα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και της πτώσης της υγρασίας. Αν ταλαιπωρείστε από ξηρότητα, κνησμό και κοκκινίλες, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και αντιμετωπίστε το πρόβλημα.

Μία από τις βασικές λειτουργίες της επιδερμίδας είναι η συγκράτηση της υγρασίας. Αυτή πραγματοποιείται μέσω της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος, η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Η επιδερμίδα παράγει λιπίδια, δηλαδή λιπαρές ουσίες που δυσκολεύουν το πέρασμα του νερού από και προς αυτήν.

Όταν δεν παράγει αρκετή ποσότητα λιπιδίων, δεν είναι ικανή να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας της στα φυσιολογικά επίπεδα.

Έτσι, η απώλεια νερού προκαλεί αίσθηση ξηρότητας και στη συνέχεια μικρά «σπασίματα» ή και πληγές, οι οποίες με τη σειρά τους επιφέρουν φαγούρα και ανάπτυξη βακτηριδίων. Αυτό σημαίνει ότι μια απλή ξηροδερμία μπορεί, τελικά, να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση.

Τι να προσέξεις:
- Την κοκκινίλα και τον κνησμό. Η ανομοιομορφία του χρώματος και η τάση για φαγούρα δείχνουν ότι η επιδερμίδα σου δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένη.

- Την υπερέκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι περιοχές εκείνες που μένουν ακάλυπτες, όπως το πρόσωπο, αντιμετωπίζουν καθημερινά εξωτερικές επιθέσεις από τον ήλιο, το κρύο, τον αέρα και την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Ωστόσο, και οι περιοχές που δεν εκτίθενται καθημερινά, όπως τα χέρια και τα πόδια, αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρότητας, καθώς διαθέτουν ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες.

- Το πέρασμα του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουμε, οι σμηγματογόνοι αδένες αδρανούν, με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερα λιπίδια. Επομένως, σε μεγαλύτερες ηλικίες, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Απλές λύσεις:
- Το γρήγορο μπάνιο. Σίγουρα απολαμβάνεις ιδιαίτερα ένα καυτό, αργό μπάνιο, ειδικά όταν έξω η θερμοκρασία είναι χαμηλή και ο αέρας φυσάει δυνατά. Δυστυχώς, όμως, το καυτό νερό δεν είναι καθόλου ευεργετικό για την επιδερμίδα σου, καθώς αφαιρεί τα λιπίδια που την προστατεύουν.

- Τα κατάλληλα προϊόντα. Επίλεξε ουδέτερα καθαριστικά για το πρόσωπο και το σώμα, κατά προτίμηση χωρίς άρωμα και πλούσια σε βιταμίνες.

- Η συχνή ενυδάτωση. Χρησιμοποίησε μια κρέμα πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες, όπως η γλυκερίνη, που συγκρατούν την υγρασία. Επανέλαβε το πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθείς.

- Βάλε λάδι. Τα αρωματικά έλαια είναι πολύ θρεπτικά και ιδιαίτερα ενυδατικά, ειδικά αν τα απλώσεις σε νωπή επιδερμίδα.

Πηγή: Shape

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011, 15:42