Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει, η προετοιμασία για το γιορτινό τραπέζι έχει ήδη ξεκινήσει και μικροί και μεγάλοι περιμένουν το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία με ανυπομονησία. Το μεγάλο δίλημμα, αρνί ή κατσίκι στο γιορτινό τραπέζι;

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Ελένη Φουσέκα μάς αναλύει τα υπέρ και τα κατά του αρνιού και του κατσικιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν προσέχετε τη γραμμή σας, το αρνί δεν ενδείκνυται για συχνή κατανάλωση, γιατί αποδίδει στην ίδια ποσότητα περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το κατσίκι. Εκατό γραμμάρια αρνιού μάς δίνουν 265 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα κατσικιού αποδίδει σχεδόν 100 θερμίδες λιγότερες (154 θερμίδες τα 100 γρ).

Το αρνί είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος , το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και το πιο άπαχο μέρος του αρνιού είναι το μπούτι. Αντιθέτως, το κατσίκι αποτελεί καλή πηγή συνενζύμου Q10, όπου λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης μειώνει τη LDL («κακή» χοληστερόλη), συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Παρότι το κατσίκι αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το αρνί, περιέχει λιγότερο ολικό και κορεσμένο λίπος καθώς και λιγότερη χοληστερόλη, έχει περισσότερα trans λιπαρά.

Το αρνί έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατσίκι έχει λιπολυτική δράση. Περιέχει L- καρνιτίνη, η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, εκεί μπορούν να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό.

Το αρνί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έτσι δυναμώνει τους μυς και το νευρικό σύστημα.

Το κατσίκι συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε γ- λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πίεση τους, το αρνί αποτελεί καταλληλότερη επιλογή, αφού περιέχει λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο από το κατσίκι. Τέλος, το κατσίκι περιέχει περισσότερο ασβέστιο αλλά και φώσφορο από το αρνί.

Για όσους επιλέξουν αρνί , θα πρέπει να γνωρίζουν πως, ενώ το αρνάκι γάλακτος θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο, την τρυφερότητά του την οφείλει στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος και στη μειωμένη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Όσο μικρότερο είναι το ζώο, τόσο δυσκολότερη είναι και η αφαίρεση του λίπους, γιατί το λίπος βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά.

Ό,τι και αν επιλέξετε για το γιορτινό σας τραπέζι, να θυμάστε πως τίποτα δεν απαγορεύεται, αρκεί να κάνετε έξυπνες επιλογές! Καλή Ανάσταση!

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης