Τις μέλλουσες μητέρες έχει αγκαλιάσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, καθώς αναπτύσσει το πρόγραμμα για τη δωρεάν προετοιμασία τους. Μέχρι τώρα οι μαίες του Κέντρου Υγείας Αγίας Παρασκευής οργανώνουν συναντήσεις με τις εγκύους προκειμένου να τις ενημερώσουν για όλη τη διαδικασία της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της λοχείας, του θηλασμού, της περιποίησης του νεογέννητου κ.ά. Αυτά τα προγεννητικά μαθήματα γίνονται σε μικρές ομάδες και μπορούν να συμμετέχουν και οι σύζυγοι ή σύντροφοι.

Στόχος πλέον είναι και η δωρεάν επίσκεψη στο σπίτι ομάδας γιατρού και μαιών και, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος και μαιευτήρας στο επάγγελμα Γιάννης Αργυρός, ο δήμος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, το οποίο δεν θα σταματά στον τοκετό, αλλά θα συνεχίζει και μετά με τη σωστή φροντίδα μητέρας και νεογέννητου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη στο Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής διεξάγεται με επιτυχία η δράση των μαιών της Μονάδας «Προετοιμασία Εγκύων για τον Τοκετό, τη Λοχεία, τον Θηλασμό και τη Γονεϊκότητα», γνωστά και ως μαθήματα Ανώδυνου Τοκετού & Ψυχοπροφυλακτικής, με σκοπό την παροχή μιας πραγματικής φροντίδας υγείας προς τις εγκύους. Ο κύκλος προετοιμασίας αποτελείται από πέντε τρίωρα πρωινά μαθήματα, τα οποία είναι δωρεάν και απευθύνονται σε εγκύους όλων των περιοχών, ασφαλισμένες όλων των ταμείων, αλλά και ανασφάλιστες. Τα γκρουπ είναι ολιγομελή και αποτελούνται συνήθως από εγκύους που βρίσκονται γύρω στις 32 εβδομάδες.

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει το θεωρητικό και το βιωματικό μέρος. Στο θεωρητικό παρέχονται όλες οι γνώσεις όσον αφορά την περιγεννητική περίοδο (τέλος εγκυμοσύνης, τοκετός, λοχεία, θηλασμός, φροντίδα νεογνού κ.ά.), ενώ το βιωματικό μέρος αποτελείται από απλές ασκήσεις εγκυμοσύνης, αναπνοές κατά τη διάρκεια του τοκετού, χαλάρωση, επίδειξη με κούκλες θέσεων θηλασμού, μπάνιο/περιποίηση νεογνού κ.ά.

Όλα τα μαθήματα απευθύνονται και στους συζύγους, συντρόφους ή στο υποστηρικτικό πρόσωπο της γυναίκας, στους οποίους επίσης παρέχονται οι κατάλληλες γνώσεις για να υποστηρίξουν ουσιαστικά την έγκυο, την επίτοκο και τη νέα μητέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης