Ένοχο το αλκοόλ για τον καρκίνο του μαστού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 12:59
Ένοχο το αλκοόλ για τον καρκίνο του μαστού
Ακόμη και μόνο ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5%, σύμφωνα με πρόσφατη επισκόπηση των υπαρχόντων ερευνητικών εργασιών. Η μεγάλη κατανάλωση ποτού, τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 50%, σύμφωνα με ερευνητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι ερευνητές εστίασαν στη μελέτη των δεδομένων από 113 έρευνες που διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου του μαστού. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική σχετίζεται με την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ, ενώ περίπου 50.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις συμβουλές των ειδικών προς τις γυναίκες για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Helmut Seitz καθηγητή Ιατρικής, γαστρεντερολογίας και έρευνας για το αλκοόλ στο γερμανικό Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Το αλκοόλ θεωρείται ότι αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και, μέσω αυτού του μηχανισμού, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αλκοόλ με τους ορμονοεξαρτώμενους όγκους (με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων).

Η πρόσφατη έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alcohol and Alcoholism».

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 12:59