Έχετε εξάψεις; Η λύση βρίσκεται στην άσκηση!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012, 14:52
Έχετε εξάψεις; Η λύση βρίσκεται στην άσκηση!
Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, τα φουντώματα και οι εφιδρώσεις που παρουσιάζονται ξαφνικά και ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του κρατικού Πανεπιστημίου Penn, υπάρχει μια σαφής βελτίωση στην ένταση, αλλά και τη συχνότητα των εξάψεων έπειτα από την άσκηση. Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ευεργετική δράση της άσκησης διαρκεί έως και 24 ώρες μετά την ολοκλήρωσή της.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 92 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά τη διάρκεια 15 ημερών. Οι γυναίκες ήταν 40-59 ετών με δύο παιδιά κατά μέσο και δεν έκαναν ορμονοθεραπεία. Οι γυναίκες κατέγραφαν τη συχνότητα των εξάψεων, ενώ με ειδικά εργαλεία (βηματομετρητές) καταγραφόταν η φυσική τους δραστηριότητα.

Αν και οι ερευνητές πίστευαν ότι η άσκηση θα οδηγούσε σε έξαρση των συμπτωμάτων, ουσιαστικά συνέβη το αντίθετο. Τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης ήταν αισθητά και για τις γυναίκες με πολλά περιττά κιλά ή σε κακή φυσική κατάσταση, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τις γυναίκες που ασκούνταν πιο συστηματικά.

«Οι γυναίκες με εξάψεις ήπιας και μέτριας έντασης, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγουν τη φυσική δραστηριότητα φοβούμενες ότι θα χειροτερέψουν τα συμπτώματά τους. Αντιθέτως, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι επιβοηθητική και σίγουρα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την καλή κατάσταση της υγείας, καθώς μεγαλώνουμε» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Steriani Elavsky.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause».

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012, 15:51