Ελάχιστοι μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα χοτ ντογκ, σε ένα χάμπουργκερ ή σε μία πίτα γύρο «από όλα»! Το ζήτημα δεν είναι να στερούμαστε όλα όσα μας αρέσουν, αλλά να τα καταναλώνουμε με μέτρο και προσαρμοσμένα έτσι, ώστε και να παραμένουν νόστιμα αλλά χωρίς να είναι επιβαρυμμένα με περιττές θερμίδες και ανθυγιεινές προσθήκες.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες προτάσεις που σίγουρα αξίζει τον κόπο να υιοθετήσετε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Μην επιλέγετε πιάτα με λιπαρές σος που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα. Εναλλακτικά, προτιμήστε τη σος μουστάρδας.

2. Αντί για σαλάτα του Καίσαρα ή σαλάτα του σεφ, προτιμήστε τις απλές σαλάτες με λάχανο, καρότο, μαρούλι, αγγούρι, λόλα, ρόκα, iceberg, σπανάκι, αγγούρι τουρσί, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές και λαδόξιδο.

3. Προσέξτε τα συνοδευτικά. Αντί για τηγανητές πατάτες (η μικρή μερίδα τηγανητές πατάτες έχει περίπου 200 θερμίδες, ενώ η μεγάλη σχεδόν 600), μπέικον και σαλάτα ρώσικη, επιλέξτε ριζότο ή βραστά- ψητά λαχανικά ή παξιμαδάκια ή κομμένη ελληνική- αραβική πίτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Συνοδεύστε το γεύμα σας με νερό, σόδα ή light αναψυκτικό και όχι με κανονικά αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά.

5. Επιλέξτε, αντί για χοιρινό καλαμάκι ή λουκάνικο, κοτόπουλο καλαμάκι ή μπιφτέκι κοτόπουλο.

6. Αντί για χάμπουργκερ σπέσιαλ, επιλέξτε χάμπουργκερ με μπιφτέκι κοτόπουλο με μουστάρδα.

7. Αντί για κοτόπουλο πανέ, επιλέξτε κοτόπουλο σχάρας.

8. Αντί για καρμπονάρα ή μακαρόνια με 4 τυριά, επιλέξτε μακαρόνια με φρέσκια τριμμένη ντομάτα, ρίγανη, ελαιόλαδο, πιπεριά και τυρί.

9. Αντί για πίτσα special, επιλέξτε πίτσα μαργαρίτα ή vegetarian.

10. Αντί για πίτα με γύρο και πατάτες, προτιμήστε πίτα σικάλεως με κοτόπουλο και λαχανικά.

11. Αντί για κλαμπ σάντουιτς με μπέικον, τυρί, μαγιονέζα, ζαμπόν και πατάτες, προτιμήστε κλαμπ σάντουιτς με ψωμί σικάλεως, γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα, μαρούλι, μαγιονέζα light.

12. Μην πέφτετε στην πλάνη των προσφορών, που προωθείται ως πιο οικονομική επιλογή, αλλά επιλέξτε αυτό που θέλετε και όχι μια τεράστια μερίδα με πολλά συνοδευτικά.

Γενικότερα, η λογική είναι απλή. Κάντε συνδυασμούς με υλικά που και νόστιμα είναι και ελαφρύτερα. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι. Κάντε τις σαλάτες θρεπτικότερες, αντικαθιστώντας το μπέικον με ξηρούς καρπούς. Δοκιμάστε να φάτε μια μπάρα δημητριακών, αντί για μια σοκολάτα, όταν έχετε λιγούρα.

Οι επιλογές, ευτυχώς, είναι πολλές και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η γεύση μας και το τι ο καθένας μας θεωρεί νόστιμο είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης. Αλλάξτε, λοιπόν, νοοτροπία και δεν θα το μετανιώσετε.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης