Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Iowa υποστηρίζει ότι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στις φλούδες του μήλου, γνωστό ως ουρσολικό οξύ, έχει την ιδιότητα να μας προστατεύει, εν μέρει, από την παχυσαρκία. Η έρευνα διεξήχθη σε πειραματόζωα, στα οποία χορηγήθηκε μια πλούσια σε θερμίδες και λίπος διατροφή. Τα μισά ποντίκια λάμβαναν ουρσολικό οξύ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που λάμβαναν το συγκεκριμένο συστατικό σημείωσαν αύξηση του μυϊκού ιστού, αλλά και του λεγόμενου καφέ λίπους.

Στον οργανισμό μας έχουμε δυο δεξαμενές λίπους. Το απαραίτητο (καφέ) λίπος που βρίσκεται ανάμεσα στα όργανα και είναι πιο ενεργό μεταβολικά (δηλαδή συμβάλλει στις καύσεις) και το αποθηκευμένο λίπος, από το οποίο συνήθως προσπαθούμε να απαλλαγούμε κάνοντας δίαιτα. Πλεόνασμα του απαραίτητου λίπους εντοπίζεται κυρίως στα παιδιά, ενώ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι και στους ενήλικες «απομένει» λίγο καφέ λίπος κυρίως στο λαιμό και ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Επομένως τόσο ο μυϊκός ιστός όσο και το καφέ λίπος έχουν την ιδιότητα να συμβάλλουν στις καύσεις του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το ουρσολικό οξύ αυξάνει τους σκελετικούς μύες και το καφέ λίπος, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες καύσεις θερμίδων, μια διαδικασία που με τη σειρά της προφυλάσσει από την παχυσαρκία, τα πρώιμα στάδια του διαβήτη και τη λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Στο πλαίσιο της έρευνας λοιπόν διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που λάμβαναν ουρσολικό οξύ πήραν λιγότερο βάρος και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος παρέμεναν σταθερά (χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης