Ποιες είναι τελικά οι τροφές του καλοκαιριού; Υπάρχουν άραγε τροφές που μας βοηθούν στο μαύρισμα; Το σώμα μας, εσωτερικά και εξωτερικά, περνάει κάθε καλοκαίρι μια δοκιμασία, που ακόμα κι αν δεν της φαίνεται είναι εξαντλητική.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε στοιχεία, που προστατεύουν από τον ήλιο. Διαβάστε ποιες είναι οι καλοκαιρινές τροφές, ώστε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι πρέπει να τρώτε καθημερινά πέντε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. Βάλτε τα στις διακοπές σας μαζί με το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τα αντηλιακά! Τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα και τα λαχανικά που έχουν σκούρο πράσινο φύλλωμα διευκολύνουν το μαύρισμα και προστατεύουν από τον ήλιο. Οι ντομάτες, τα καρότα, τα βερίκοκα, τα μπρόκολα, το λάχανο, ο μαϊντανός, οι πράσινες σαλάτες είναι απαραίτητα στην καλοκαιρινή διατροφή σας.

Στο καλοκαιρινό σας λεξιλόγιο προσθέστε τις ουσίες λυκοπένη, βήτα καροτίνη και λουτεΐνη. Η λυκοπένη μειώνεται κατά 45% μετά την ηλιοθεραπεία. Θα την αναπληρώσετε τρώγοντας ντομάτα, κόκκινο γκρέιπφρουτ και καρπούζι.

Η καροτίνη βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα όπως το καρότο, το βερίκοκο, το μάνγκο και η γλυκοπατάτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λουτεΐνη προστατεύει το δέρμα σας, για να μην αποκτήσει την όψη… σταφίδας. Θα την βρείτε στο λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασόλια και το καλαμπόκι. Σπανάκι και μπρόκολο βοηθούν και στην αντηλιακή προστασία.

Το καρπούζι, αντίθετα με αυτό που πιστεύεται ότι είναι μόνο ζάχαρη και νερό, περιέχει βιταμίνη C, βήτα καροτίνη και λυκοπένη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού.

Το γκρέιπφρουτ και η παπάγια περιέχουν βιταμίνη C, απαραίτητα για την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Το κοτόπουλο, το ψάρι, το βραστό αυγό και τα καρύδια περιέχουν αμινοξέα και προστατεύουν την τρίχα που ταλαιπωρείται από τον ήλιο και το χλώριο.

Καλό είναι να επιλέγουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά για να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά (χωρίς φάρμακα ή ορμόνες). Ο παρακάτω πίνακας δίνει κάποιες λίστες για τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά:

Ιούνιος-Ιούλιος: Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Καρπούζι, Πεπόνι, Αχλάδια, Δαμάσκηνα, Μούσμουλα, Φασολάκια, Ντομάτες Κολοκυθάκια, Βλήτα, Μελιτζάνες.

Αύγουστος-Σεπτέμβριος: Σύκα, Καρπούζι, Πεπόνι, Βανίλιες, Μπουρνέλες, Κορόμηλα Γιαρμάδες, Σταφύλια, Κολοκυθάκια, Ντομάτες.

Ας δούμε αναλυτικότερα μερικά ακόμα τρόφιμα του καλοκαιριού και τις ιδιότητες τους!:

Η φράουλα αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στις φράουλες υπάρχει μία ιδιαίτερη χημική ένωση, το ελαγικό οξύ, που παρουσιάζει σημαντική δράση ενάντια σε καρκινογόνους παράγοντες. Η ίδια αυτή ουσία τη συναντάμε σε δύο ακόμα φρούτα: Τα σταφύλια και τα κεράσια.

Το κεράσι είναι από τα πιο αγαπητά φρούτα του καλοκαιριού Είναι πολύ γνωστό φρούτο για τη διουρητική δράση του και μάλιστα πολλοί συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων! Η πιο σημαντική ουσία που έχουν είναι, όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, το ελαγικό οξύ!

Το καρπούζι, όπως και το πεπόνι, είναι εξαιρετική τροφή. Πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, με το τελευταίο να παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης.

Τα δαμάσκηνα είναι επίσης ένα ακόμα φρούτο που αξίζει να γίνει λόγος. Τα δαμάσκηνα είναι επίσης καλή πηγή β-καροτένιου και χαλκού. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές λειτουργίες του χαλκού είναι ότι συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου, ενώ προστατεύει από θρομβώσεις του αίματος.

Το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Εκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό. Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Τέλος, τα βερίκοκα είναι και αυτά πλούσια σε β-καροτένιο και κάλιο. Η αντιοξειδωτική δράση του β-καροτένιου και η παρουσία του καλίου προστατεύουν την καρδιά από εκφυλιστικές παθήσεις παρέχοντας στον οργανισμό λίγες θερμίδες.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης