Επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, όπως συνηθίζουμε να λέμε, από τη φωτογραφία αντιληφθήκατε πως φυσικά δεν θα αναφερθούμε στις τάσεις της μόδας αλλά τα χρώματα με τα οποία επιλέγουμε να βλέπουμε τη ζωή μας και το φως που αντικρίζουμε κάθε πρωί στον καθρέπτη μας.

Μην σας φανεί υπερβολή πως πρέπει να αισθανόμαστε ότι “φωτίζουμε” το χώρο μας. Αυτό σημαίνει υγεία, γιατί μεταφράζεται σε αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τί βλέπετε όταν κοιτάζεστε στον καθρέπτη;

Τρώτε πολύ και μετά μετράτε θερμίδες, πανικοβάλλεστε και τρέχετε στην τουαλέτα για να “σώσετε” ό,τι προλάβετε; Και αυτό το θεωρείτε φυσιολογικό; Όχι κυρίες μου δεν είναι. Αν πάσχετε από βουλιμία και μετά προκαλείτε έμετο, τότε μάλλον πρέπει να πάτε σε ένα ψυχολόγο και όχι στην τουαλέτα του σπιτιού σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ή μήπως μετράτε τις θερμίδες; Και για να μην μπερδεύεστε έχετε απαλλαγεί από τη χρονοβόρα διαδικασία που λέγεται πρωινό… βραδινό… μεσημεριανό; Έτσι και αλλιώς δεν πεινάτε ποτέ. Δείτε με “γυμνά μάτια” την κατάστασή σας και κατανοήστε το πρόβλημά σας που λέγετε νευρική ανορεξία.

Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις υποδηλώνει αδυναμία αυτοσυγκράτησης, αυτοκαταστροφικές τάσεις και όταν στην πραγματικότητα δεν υφίσταται πρόβλημα παχυσαρκίας –που συνήθως αυτό ισχύει-, τότε είναι οιωνός πολύ σοβαρών ψυχολογικών ανισορροπιών που αν δεν προληφθούν μπορεί να φέρουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Αν είστε ήδη παχύσαρκη, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχετε καν σκεφτεί να χάσετε κάποια -έστω λίγα- κιλά, τότε πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα σε ένα ψυχολόγο που θα σας βοηθήσει να απενοχοποιήσετε το πάχος σας και στη συνέχεια θα σας κάνει να καταλάβετε με ποιο τρόπο φτάσατε στο σημείο που βρίσκεστε σήμερα. Το ότι συνεχίζετε να τρώτε, συνήθως δεν σημαίνει πως νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, αλλά πως πιστεύετε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέλμα και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να την αλλάξετε.

Μπορεί πλέον να μην αγαπάτε την εξωτερική σας εμφάνιση. Τη ζωή σας όμως; Ούτε αυτή; Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πως η παχυσαρκία προκαλεί και διαιωνίζει πολύ, πάρα πολύ, σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί ακόμη και να σας στερήσουν πρόωρα τη ζωή.

Σηκωθείτε από τον καναπέ σας και διεκδικήστε τη ζωή σας.

“Ε, δεν είμαι και η Σκλεναρίκοβα, αλλά δε χάλασε και ο κόσμος, προσέχω όσο μπορώ τη διατροφή μου και προσπαθώ να τρέφομαι σωστά για να αντέχω την πίεση της δουλειάς”. Αυτή είναι η υγιής σκέψη μιας γυναίκας που βρίσκεται γυμνή μπροστά στον καθρέπτη της.

Μπορεί να μην έχετε διαστάσεις μοντέλου αλλά αγαπάτε το σώμα σας και το φροντίζετε όσο μπορείτε. Είστε το ίδιο άνετα με ρούχα και το ίδιο άνετα χωρίς αυτά. Τί και αν περισσεύουν μερικά παχάκια; Γοητεία είναι και αυτά.

Αν σκέφτεστε έτσι, τότε σίγουρα δεν κινδυνεύετε από τον εαυτό σας. Μια γυναίκα που μπορεί να ελέγχει το μυαλό και το… στόμα της είναι εύκολο να διατηρηθεί σε κιλά τα οποία δεν θα της προκαλέσουν πρόβλημα υγείας και πιθανόν να μην αισθανθεί ότι στερείται φαγητό.

Το σημαντικό βήμα όμως είναι να “ακούσετε” τον εαυτό σας και να τον καταχωρήσετε σε μια από τις τρεις αυτές “κατηγορίες”. Αυτό το αναφέρουμε γιατί που οδηγεί σε αδιέξοδο είναι η μη έγκαιρη αξιολόγηση του προβλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης