Πολλοί άνθρωποι που έχουν περιττό βάρος επικαλούνται πολύ συχνά τη δικαιολογία ότι «αφού είμαι και νιώθω μια χαρά, δεν έχω ανάγκη να αδυνατίσω». Πολύ συχνά, δε, η δικαιολογία αυτή συνοδεύεται και με την απόδειξη ότι «πρόσφατα έκανα εξετάσεις και δεν έχω τίποτα». Το «δεν έχω τίποτα», όμως, είναι κάτι πολύ σχετικό.

Στο 99,9% των περιπτώσεων, οι τιμές οι οποίες αναγράφονται είναι πολύ κοντά, αν όχι εφαπτόμενες, με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια των εργαστηριακών τιμών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να περάσουν αυτά τα άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας, λόγω της υπερφόρτωσης των αρθρώσεων από το υπερβάλλον βάρος, τα κινητικά προβλήματα αυξάνονται και διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα με σωματικό λίπος περισσότερο από 10 – 20 κιλά παρουσιάζουν προβλήματα στη μέση, τουλάχιστον μέσα στα πρώτα 5 χρόνια από τη στιγμή που απέκτησαν τα παραπανίσια κιλά.

Ακόμη, θα ήταν χρήσιμο να σχολιάσουμε και την ποιότητα των τροφών τις οποίες κατανάλωσαν τα υπέρβαρα άτομα, δημιουργώντας ένα τεράστιο ενεργειακό απόθεμα που μετατράπηκε σε συσσωρεμένο λίπος στο σώμα τους. Η ποιότητα των δημοφιλέστερων τροφών που καταναλώνονται από τους παχύσαρκους χαρακτηρίζεται από τη σχεδόν απόλυτη δυσαναλογία μεταξύ θερμιδικού περιεχομένου και θρεπτικού αποτελέσματος.

Και δεν είναι μόνο η φτωχή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά αλλά και η αφθονία των τροφών αυτών σε χημικά συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, αλάτι, επικίνδυνες λιπαρές ύλες και ποιος ξέρει τι άλλο, τα οποία δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει και να τα αποκωδικοποιήσει ο μέσος καταναλωτής, έστω και αν αυτά αναγράφονται στη διαιτητική πινακίδα που περιέχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης και της προσθετικής συγκέντρωσης (από τις νεαρότερες κιόλας ηλικίες) στο σώμα μας όλων αυτών των ουσιών είναι η συχνή εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός φαίνεται ότι από κάποια στιγμή και έπειτα αδυνατεί να αποβάλει την πληθώρα όλων αυτών των βλαβερών – μη φυσικών ουσιών.

Όλα αυτά, που πολύ συχνά συνδυάζονται από τους υπέρβαρους με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρά προβλήματα υγείας, που συνήθως έρχονται ανεπιστρεπτί. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος, αλλά είναι σημαντικό όσα καταφέρει να αντέξει να τα ζήσει με μια άριστη ποιότητα και χωρίς να εξαρτάται από γιατρούς, νοσοκομεία, φάρμακα κ.λπ..

Άλλωστε, η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό, όσο την κρατάμε μέσα μας. Από τη στιγμή που θα επιτρέψουμε να συμβεί το παραμικρό, μονίμως θα είμαστε με το χέρι στην τσέπη και θα δίνουμε χρήματα δεξιά κι αριστερά, προκειμένου να ξαναβρούμε την υγεία μας. Ποτέ, όμως, δεν θα μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε πλήρως το αρχικό ποσό της υγείας μας. Όσο το έχουμε, λοιπόν, ας επενδύσουμε σ’ αυτό και κάθε μέρα θα συναντάμε μπροστά μας τους ανθισμένους καρπούς του.

Πηγή: diatrofi.gr

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης