Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση. Αν δε, δεν αθλούνται και κάνουν καθιστική ζωή τότε ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου και του παχέως εντέρου παραμονεύει.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν 80.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών για διάστημα δέκα ετών και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν μετά την εμμηνόπαυση και ιδίως όσες ήσαν καπνίστριες για αρκετά χρόνια πριν, έχουν αυξημένο κίνδυνο μέχρι 16% για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε σχέση με όσες δεν κάπνισαν ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις πρώην καπνίστριες ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 9% και συνεχιζόταν μέχρι και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν για όσες γυναίκες είχαν καπνίσει για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για αυτές που, αν και δεν κάπνιζαν οι ίδιες, εκτίθεντο συστηματικά στον καπνό τρίτων γύρω τους ήδη από παιδιά και αργότερα ως ενήλικες. Για παράδειγμα, στις γυναίκες που είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα για πάνω από δέκα χρόνια ως παιδιά, για περισσότερα από 20 χρόνια ως ενήλικοι στο σπίτι τους και για πάνω από δέκα χρόνια στην εργασία τους, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης