Η καθιστική ζωή έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην υγεία μας όσο και στην ψυχολογία μας. Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, το πολύ… καθισιό μπορεί να αυξήσει το άγχος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μέγκαν Τέιχεν του Πανεπιστημίου Ντίκιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health», διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι περνάνε πάρα πολύ χρόνο καθισμένοι μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή, κ.ά., κινδυνεύουν να εμφανίσουν αυξημένο άγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλύοντας τα συμπεράσματα εννέα μελετών σχετικά με την καθιστική ζωή και το άγχος, διαπίστωσαν ότι παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που δεν ασκούνται όχι μόνο κινδυνεύουν να εμφανίσουν σωματικά προβλήματα, όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, διαβήτη, οστεοπόρωση κ.ά. αλλά και ψυχικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το αυξημένο άγχος από την καθιστική ζωή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο, να χαλάσει τον μεταβολισμό, ενώ επίσης, εντείνει την κοινωνική απομόνωση κ.ά.. Όλοι τα παραπάνω είναι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση άγχους.

Αντίδοτο στα παραπάνω φαίνεται -σύμφωνα με πολλές μελέτες- ότι είναι η άσκηση, η οποία -όπως αναφέρουν οι ειδικοί- είναι το φυσικό αγχολυτικό μας, ενώ σημειώνουν ότι το καθημερινό περπάτημα και το τρέξιμο μπορούν να βοηθήσουν πολύ και τους ανθρώπους που πάσχουν από κρίσεις πανικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τριάντα λεπτά καθημερινής άσκησης βοηθούν στην μείωση του άγχους και σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή διατροφή ενισχύεται η παραγωγή σεροτονίνης, η οποία συνεισφέρει στην ανεβασμένη διάθεση και την ευεξία.

ΠΗΓΗ: athletes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης