Τα κότσια είναι μια διαταραχή του άξονα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, που συνήθως συνοδεύεται και από διόγκωση της άρθρωσης του δακτύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού, με αποτέλεσμα να τρίβεται πάνω στα παπούτσια. Συνήθως, τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου, καθώς και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου.

Το κότσι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, περισσότερο υγείας και λιγότερο αισθητικής, που μπορεί τώρα να αντιμετωπισθεί εύκολα και απλά. Η χρήση ανώδυνης μικροχειρουργικής τεχνικής, διαδερμικά με τοπική αναισθησία, εξασφαλίζει ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα, με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.

Πού οφείλονται τα κότσια;

Η αιτιολογία τους είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού τους είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε μια μη φυσιολογική θέση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 55% των γυναικών που φοράνε στενά παπούτσια έχει κότσια.

Διαθερμική αποκατάσταση του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι).

Η αποκατάσταση με τη χρήση της διαδερμικής μικροχειρουργικής τεχνικής εξασφαλίζει μεγάλη επιτυχία και μια σειρά από πλεονεκτήματα:

* Γίνεται με τοπική αναισθησία (block)
* Διαρκεί 20 λεπτά
* Είναι ανώδυνη μέθοδος
* Δεν μένουν ουλές
* Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες
* Ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του
* Δεν τοποθετείται γυψονάρθηκας
* Η φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού είναι πλήρης και άμεση
* Δεν χρησιμοποιούνται υλικά, όπως βίδες ή καρφίδες, και άρα δεν απαιτείται 2η επέμβαση για την αφαίρεσή τους
* Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη.

Τέλος, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 2 κιόλας εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις δραστηριότητές του.

Πηγή: iatronet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης