O σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Μια ήπια μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού σπανίως γίνεται αντιληπτή και μπορεί να περάσει απαρατήρητη, εκτός εάν τύχει να κάνετε εξετάσεις αίματος.

Όταν όμως οι αποθήκες του σιδήρου αδειάσουν, παρουσιάζονται συμπτώματα όπως: εύκολη κόπωση και αδυναμία, ωχρό δέρμα, τάσεις λιποθυμίας, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση, εύθραυστα νύχια και απώλεια μαλλιών. O γενικός κανόνας είναι ότι όταν η αιμοσφαιρίνη είναι κάτω από 10 g/dL στις γυναίκες, τότε υπάρχει αναιμία. Επιπρόσθετα, οι χαμηλές τιμές της φερριτίνης, της πρωτεΐνης που βοηθά στην αποθήκευση του σιδήρου, είναι ενδεικτικές των χαμηλών αποθεμάτων σιδήρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O σίδηρος περιέχεται σε ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, καθώς και σε φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σιτηρά. Ωστόσο, ο ζωικός σίδηρος είναι προτιμότερος, επειδή απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με το φυτικό.

Τρόφιμα για να αυξήσετε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου:

• Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες, ακτινίδια.
• Λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως μπρόκολο, ντομάτα, πατάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές.
• Το λευκό κρασί και οι πολυφαινόλες ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου.
• Πηγές ζωικού σιδήρου όπως κρέας, ψάρι και πουλερικά .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλουν όμως προσοχή κάποιες τροφές γιατί μειώνουν την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Τέτοιες τροφές είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, το κόκκινο κρασί, τα συμπληρώματα ασβεστίου (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα προϊόντα σόγιας, τα σιτηρά ολικής άλεσης και τα παντζάρια. Mην ξεχνάτε, όμως, ότι ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος, για να κάνει τη διάγνωση την έλλειψη σιδήρου, να σας δώσει συμπληρώματα σιδήρου, αλλά και για να εντοπίσει το αίτιο που την προκαλεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης