Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μας χαρίσει σωματική και ψυχική υγεία. Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η υπερβολή, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε νεύρωση.

Η νευρική ορθορεξία είναι η μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών, κυρίως βιολογικών ή οργανικών και η αυστηρότατη αποφυγή κατανάλωσης τροφών αυξημένων σε λιπαρά ή όσων περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, η νέα αυτή νεύρωση, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία μας, αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο προσπαθεί μέσω της διατροφής του να καθαρίσει και να εξαγνίσει τον οργανισμό του.

Αυτά τα άτομα δεν έχουν ως κύριο στόχο την απώλεια βάρους, όπως οι ανορεκτικοί, αλλά συνήθως πάσχουν από εμμονές ότι θα αρρωστήσουν και μέσω της τροφής προσπαθούν να προλάβουν την πιθανή απειλή από την ασθένεια.

Επίσης, προσπαθούν να επιλέξουν τις πιο σωστές τροφές, οι οποίες πρέπει να είναι παρασκευασμένες με συγκεκριμένο τρόπο. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν παύει να πλησιάζει την ανορεξία, αφού οι ορθορεκτικοί αποφεύγουν μια πληθώρα τροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιες τροφές αποφεύγουν

Συνήθως, αποφεύγουν ομάδες τροφίμων όπως το κρέας, το ψάρι, το σιτάρι, όλες τις κατεργασμένες τροφές και αναφερόμαστε ακόμη και στο γάλα και το γιαούρτι, με αποτέλεσμα οι ορθορεκτικοί να πάσχουν από ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως σιδήρου, Β12, ασβεστίου, Ω3 & Ω6 λιπαρών οξέων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα άτομα αυτά στην εμμονή τους για υγιεινή διατροφή υιοθετούν συγκεκριμένους τρόπους διατροφής, όπως ολική χορτοφαγία ή ωμοφαγία, αλλά τους εφαρμόζουν με τον δικό τους ακραίο και μη ισορροπημένο τρόπο. Ως αποτέλεσμα οδηγούνται σε σοβαρό διατροφικό υποσιτισμό και φυσικά σε απώλεια βάρους.

Τι συμπεριφορά υιοθετούν

Οι ορθορεκτικοί συνήθως θα προγραμματίσουν το γεύμα τους μέρες πριν, γεγονός το οποίο, αντί να τους προσφέρει ηρεμία, τους προσθέτει άγχος και νευρικότητα. Η ορθορεξία δεν πρέπει να συγχέεται με τη βουλιμία και την ανορεξία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ορθορεκτικοί τείνουν να γίνουν ανορεκτικοί.

Πώς σχετίζεται η ορθορεξία με την ανορεξία

Η νευρική ορθορεξία και η νευρική ανορεξία ξεκινούν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Οι μεν ανορεκτικοί πάσχουν εξαρχής από ένα διαστρεβλωμένο είδωλο του εαυτού τους και του σώματός τους, ενώ οι ορθορεκτικοί ξεκινούν με μία καλή πρόθεση να καταναλώνουν ό,τι πιο υγιεινό, η οποία όμως σταδιακά γίνεται εμμονή και οδηγεί σε διατροφικό υποσιτισμό. Ωστόσο, να προσθέσουμε ότι οι ανορεκτικοί και οι ορθορεκτικοί, συνήθως, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως την τελειομανία και την αυστηρή αυτοκριτική.

Πώς θεραπεύεται

Η ορθορεξία έχει ψυχολογικό υπόβαθρο και για αυτό το λόγο ονομάζεται και νευρική. Αυτό, λοιπόν, το κομμάτι χρειάζεται να θεραπευτεί. Θέλει έγκαιρο εντοπισμό και συνήθως συγκαλύπτεται από τη μάσκα της υγιεινής διατροφής ή από την υιοθέτηση ακραίων διατροφικών συμπεριφορών.

Πηγή: Stylista.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης