Νυκταλωπία είναι η κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν βλέπει ή έχει μεγάλη δυσκολία, μόλις σουρουπώσει ή νυχτώσει. Επίσης, μπορεί να έχει δυσκολία, όταν από έναν καλά φωτισμένο χώρο μεταβεί σε ένα λίγο φωτισμένο ή σκοτεινό μέρος.

Η νυκταλωπία δεν είναι μια «απλή» δυσκολία σε συνθήκες ελλιπούς φωτισμού, αλλά μια «παράλυση» του μηχανισμού προσαρμογής του ματιού στο σκοτάδι, η οποία δεν επιτρέπει στους ασθενείς να δραστηριοποιηθούν. Για παράδειγμα, όλοι μας δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε άνετα στο σινεμά, τα καταφέρνουμε όμως, όπως καταφέρνουμε και να εντοπίσουμε τις θέσεις μας ύστερα από ένα σύντομο χρόνο προσαρμογής. Ωστόσο, όσοι έχουν νυκταλωπία δεν μπορούν να τα καταφέρουν και συχνά «επιστρατεύουν» άλλες αισθήσεις, προκειμένου απλώς να διασχίσουν τον διάδρομο. Συχνά μάλιστα τα άτομα αυτά έχουν ατυχήματα, ιδιαίτερα σε άγνωστους χώρους, και αποφεύγουν συστηματικά κάθε είδους δραστηριότητα στο σκοτάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανές αιτίες

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις του ματιού, με διαφορετική βαρύτητα κάθε φορά:

–  κληρονομικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς
–  έλλειψη βιταμίνης Α
–  καταρράκτης
–  γλαύκωμα υπό αγωγή με κολλύρια που συστέλλουν την κόρη του οφθαλμού
–  διαθλαστικά σφάλματα χωρίς σωστή οπτική διόρθωση
–  ηλικιακή εκφύλιση ωχράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεραπεία

Η θεραπεία της νυκταλωπίας εξαρτάται από την αιτία της. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι από πολύ απλή, όπως νέα γυαλιά ή αλλαγή της θεραπείας για το γλαύκωμα, μέχρι και χειρουργική, στην περίπτωση που οφείλεται σε καταρράκτη. Όσον αφορά στις κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, σε λίγα χρόνια αναμένεται η κλινική εφαρμογή γονιδιακής θεραπείας, η οποία ίσως καταφέρει να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Όταν η νυκταλωπία οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Α, χορηγούνται συμπληρώματα ή συνιστάται διατροφή πλούσια σε βιταμίνη.

Πηγή: Myworld

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης