Η θρεπτική αξία των λιπαρών οξέων ή αλλιώς των ω-3, είναι διαδεδομένη χρόνια τώρα. Οι παλιότεροι σίγουρα έχουν τραυματικές εμπειρίες από την παιδική τους ηλικίας, καθώς οι γονείς τους τούς έδιναν κάθε μέρα μουρουνέλαιο για να είναι γεροί!

Ευτυχώς σήμερα, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Μαρία Τουμπή, αυτή την αποκρουστική γεύση ήρθαν να αντικαταστήσουν τα μικρά καψάκια με την πλούσια περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, για ενήλικες και παιδιά, με γεύση τσιχλόφουσκα ή ακόμα και σε σχήμα μικρού ψαριού με γεύση φρούτων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί χρειαζόμαστε συμπλήρωμα διατροφής με ω-3;

Έρευνες δείχνουν ότι, η ιδανική αναλογία ω-3 με ω-6 είναι 1:4. Στον δυτικό κόσμο υπολογίζεται ότι η αναλογία αυτή είναι 1:20 ( ! ). Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ω- 3 μέσω της διατροφής τους και γι’ αυτό χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά συμπληρωμάτων ω-3;

Την αναλογία ω-3 και ω-6, διότι η υπερβολική πρόσληψη ω-6 έχει συνδυαστεί αρκετές φορές με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, άσθματος, αλλεργιών αλλά και με ορισμένους τύπους καρκίνου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ωμέγα 6 είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας, αλλά αυτό που είναι επικίνδυνο είναι οι υπερκατανάλωσή τους. Τα ω-3 θεωρούνται αντιφλεγμονώδη και τα ωμέγα 6 προ-φλεγμονώδη. Η βάση λοιπόν της παραπάνω διαπίστωσης έγκειται στο γεγονός ότι η πληθώρα των ω-6 τείνει να αυξήσει τις φλεγμονές με πιθανή ενίσχυση της εμφάνισης των διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι δείχνουν οι έρευνες για την δράση των ω-3 λιπαρών οξέων;

-Προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι έχουν αντιυπερτασική δράση, συντελούν στην μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 50% αν καταναλώνονται σε ποσότητα 1.500 mg εβδομαδιαίως.

-Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη διανοητική λειτουργία και προφυλάσσουν από την κατάθλιψη.

-Βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών ειδικά αυτών που συνδέονται με τα αυτοάνοσα νοσήματα.

-Τέλος υπό διερεύνηση είναι η προστατευτική τους δράση για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους και του λεπτού εντέρου.

Από ποιες τροφές μπορεί ο οργανισμός να προσλάβει ω-3 λιπαρά οξέα;

Τα σημαντικότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς γνωστά σαν άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), εντοπίζονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ή σαρδέλα ή το σκουμπρί, ο σολομός η ρέγκα και ο φρέσκος τόνος. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση ψαριού συστήνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από τους ειδικούς ανά τον κόσμο.

Καλή πηγή ω-3 αποτελούν, επίσης, οι ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια, το σησάμι και ορισμένα φυτικά έλαια όπως το έλαιο από λιναρόσπορο. Μην ξεχνάτε ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Συνεπώς μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3, όπως μαργαρίνη, ψωμί ακόμα και γάλα, αντισταθμίζοντας έτσι την αυξημένη πρόσληψη ω-6 της δυτικής διατροφικής κουλτούρας.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης