Για τον καφέ και τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλά. Ωστόσο, αυτό που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό είναι ότι λειτουργεί προστατευτικά και για το δέρμα μας.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Harvard, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Research», το οποίο εκδίδει η Αμερικανική Ένωση Έρευνας για τον Καρκίνο, η αυξημένη κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της πιο κοινής μορφής κακοήθειας του δέρματος, του βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μόνο με βάση τα ευρήματα της έρευνάς τους δεν θα συνιστούσαν την αύξηση της κατανάλωσης καφέ. Ωστόσο, η έρευνα αυτή τους επιτρέπει να κατατάξουν και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στη λίστα με τις παθήσεις των οποίων ο κίνδυνος εκδήλωσης μειώνεται όταν αυξάνεται η κατανάλωση καφέ. Στη λίστα αυτή ήδη ανήκουν ο διαβήτης τύπου 2 και το Πάρκινσον.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στην ανάλυση των στοιχείων της Nurse’s Health Study, στην οποία συμμετείχαν 112.897 νοσοκόμες, που παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια. Παρατήρησαν, μάλιστα, ότι η προστατευτική δράση της καφεΐνης σε σχέση με το δέρμα αφορούσε και σε άλλα ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα.

Από την άλλη μεριά όμως, η ευεργετική δράση της καφεΐνης δεν αφορούσε άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος (όπως το μελάνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη δεν συσχετιζόταν με τη μείωση των ποσοστών του βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης