Το μεγαλύτερο λάθος στην οδοντιατρική περίθαλψη: η ημιμάθεια. Όταν πρόκειται για τα δόντια του, ο καθένας έχει συνήθως τις δικές του καλές συμβουλές στο χέρι. Πώς να βουρτσίζει τα δόντια του καλύτερα, πόσο συχνά να επισκέπτεται τον οδοντίατρο ή ποια τρόφιμα προκαλούν ιδιαίτερα σοβαρή φθορά των δοντιών. Ήρθε η ώρα να σταματήσετε την ημιμάθεια αναφορικά με την υγεία των δοντιών σας, γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο λάθος στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Τα κακά δόντια είναι κληρονομικά. Το ποσοστό των γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη των δοντιών σας είναι μεγάλο. Παρ’ όλα αυτά, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα δόντια του και τη φροντίδα τους και μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή τους πριν επιδεινωθεί αναλόγως. Ακόμα και τα καλύτερα γονίδια είναι ανίσχυρα στις κακές συνήθειες.

Τα νεογιλά δόντια δεν χρειάζεται να καθαρίζονται τόσο καλά και τακτικά. Πρόκειται για ακόμη έναν μύθο.
Ακόμη και αν τα δόντια του γάλακτος πέφτουν σε παιδική ηλικία, θα πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά, όπως κάνουμε και για τα μόνιμα δόντια. Κι αυτό γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα δόντια του γάλακτος χρησιμοποιούνται και αυτά για το μάσημα. Δεύτερον, αν δεν περιποιούμαστε τα νεογιλά δόντια του παιδιού μας, τότε αυτό είναι πιθανό να αναπτύξει τερηδόνα από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα τα νέα δόντια που θα έρθουν να αντικαταστήσουν τα νεογιλά να είναι εξαρχής ελαττωματικά. Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να φροντίζουμε το παιδί μας να βουρτσίζει τα δοντάκια του πολύ καλά έπειτα από κάθε γεύμα, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε η ελάχιστη φροντίδα είναι το βούρτσισμα πριν κοιμηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φθοριούχα προϊόντα. Κάνουν καλό. Όλοι μιλούν για φθοριούχους οδοντόπαστες. Και καλά κάνουν. Ο λόγος δεν είναι άλλος, γιατί η χρησιμοποίηση φθοριούχου οδοντόκρεμας βοηθά το σμάλτο των δοντιών, συμβάλλει στην πρόληψη για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, ενώ παρέχουν και προστασία στην επιφάνεια των δοντιών απέναντι στον κίνδυνο της τερηδόνας.

Σκληρό βούρτσισμα. Άλλος ένας μύθος που καταρρέει. Πολλοί υποστηρίζουν πως το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόβουρτσες με σκληρή τρίχα συμβάλλει στην προστασία τους. Λάθος. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό των ούλων, αλλά και σε καταστροφή του σμάλτου.

Αλλαγή οδοντόβουρτσας όταν οι τρίχες προεξέχουν.
Δεν είναι κάτι που το ακούτε για πρώτη φορά, αλλάζουμε οδοντόβουρτσα όταν οι τρίχες της αρχίζουν να «ξεφτίζουν». Ο βασικός κανόνας είναι, μάλλον, χρησιμοποιούμε νέα οδοντόβουρτσα κάθε δύο μήνες.

Πάντα βουρτσίζουμε αμέσως μετά το φαγητό. Καλά, ας μην είμαστε και απόλυτοι. Αναφορικά με τα όξινα τρόφιμα, επειδή το σμάλτο δέχεται «επίθεση» από το οξύ, πόσο δε, σε συνδυασμό με το βούρτσισμα που και πάλι το απομακρύνει από τα δόντια, καλό είναι να περιμένετε περί τη μισή ώρα ύστερα από το γεύμα για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Έτσι, και τα βακτήρια του φαγητού απομακρύνετε και το σμάλτο προστατεύετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης