Αφιερωμένη στον αγώνα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών είναι η 8η Μαΐου με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας απ’ όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους και ευθύνεται για τον θάνατο 140.000 γυναικών κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 220.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως με Καρκίνο των Ωοθηκών και η πρόγνωση τους είναι κακή, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης επαρκούς προ-συμπτωματικού ελέγχου. Μόλις το 45% των ασθενών έχουν πιθανότητες να επιζήσουν για 5 έτη σε σύγκριση με το 90% των γυναικών με καρκίνο του μαστού και για αυτόν τον λόγο η νόσος χαρακτηρίζεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να είναι διφορούμενα, καθώς μπορεί να συγχέονται με συμπτώματα λιγότερο σοβαρών ασθενειών, ιδιαίτερα γαστρεντερικών ενοχλήσεων, οδηγώντας σε υψηλά ποσοστά περιστατικών που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν. Περίπου το 70% των γυναικών με Καρκίνο των Ωοθηκών διαγιγνώσκονται στο στάδιο ΙΙΙ ή IV της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι ο όγκος εμφανίζεται στη μία ή και τις δύο ωοθήκες με περιτοναϊκές μεταστάσεις εκτός της πυέλου ή λεμφαδενικές μεταστάσεις (στάδιο ΙΙΙ) ή έχει ήδη κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος (στάδιο IV).

Ο υποκείμενος μηχανισμός που οδηγεί στην ανάπτυξη της νόσου δεν είναι απόλυτα κατανοητός αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με την αναπαραγωγή και την ωορρηξία. Διάφοροι παράγοντες ωστόσο, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η προχωρημένη ηλικία, η εμμηνόπαυση, καθώς και ο επιβαρυμένος τρόπος ζωής (παχυσαρκία, κάπνισμα) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για μια γυναίκα να εμφανίσει Καρκίνο των Ωοθηκών. Η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από το 90%) των όγκων προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων, τα οποία σχηματίζουν την επιφάνεια της ωοθήκης.

Τα τελευταία 15 χρόνια, μετά δηλαδή την προσθήκη της πακλιταξέλης στη θεραπεία των ασθενών, και παρά τις εντατικές έρευνες των επιστημόνων, δεν είχε υπάρξει σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση της νόσου. Η θεραπεία βασιζόταν στη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του όγκου και στη συνέχεια στην μέχρι τότε καθιερωμένη χημειοθεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ένδειξης του μονοκλωνικού αντισώματος μπεβασιζουμάμπη, σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία ως πρώτης γραμμής άμυνας για γυναίκες με νεοδιαγνωσθείσα προχωρημένη νόσο, σηματοδότησε μια νέα ελπίδα για την επιστημονική κοινότητα και τις ασθενείς. Η έγκριση βασίστηκε σε δύο μελέτες Φάσης ΙΙΙ (GOG0218 και ICON7), οι οποίες κατέδειξαν ότι οι γυναίκες με νεοδιαγνωσθέντα προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών που έλαβαν μπεβασιζουμάμπη συν χημειοθεραπεία (καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη) και συνέχισαν με μονοθεραπεία με μπεβασιζουμάμπη έζησαν σημαντικά περισσότερο χωρίς επιδείνωση της νόσου τους (επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου) σε σύγκριση με όσες έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

«Για τις γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο, καθώς και τους συγγενείς και τα κοντινά τους πρόσωπα, ο σημερινός εορτασμός αποτελεί την επιβεβαίωση της αλληλεγγύης της παγκόσμιας κοινότητας στον αγώνα τους κατά του καρκίνου» εξηγεί η Ελίζαμπεθ Ρος, πρόεδρος της Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών. «Όταν οι άνθρωποι δουλεύουν μαζί για έναν κοινό σκοπό μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα και η επιτυχία των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού τα τελευταία 15 χρόνια το αποδεικνύουν περίτρανα. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε ακριβώς το ίδιο και για τον Καρκίνο των Ωοθηκών» συμπληρώνει.

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης