Σίγουρα στο άκουσμα της φράσης «πασχαλινό τραπέζι» στο μυαλό μας έρχεται εικόνα και άρωμα από μαγειρίτσα, αρνί, αβγά, τσουρέκια και ένα σωρό άλλες λιχουδιές. Με τη λήξη της σαρακοστιανής νηστείας οι περισσότεροι καταφεύγουν στην υπερκατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους με αρκετή ποσότητα κορεσμένου λίπους αλλά και αλατιού.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε λοιπόν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λαϊκή μας παράδοση με την «πείρα» της μας διδάσκει πώς ακριβώς να λήξουμε την νηστεία. Έτσι η νηστεία λήγει το βράδυ της Ανάστασης με την κατανάλωση του αυγού. Ένα αβγό αρκεί για να τηρήσουμε το έθιμο, όπως επισημαίνει η Ματίνα Πουλλή– Βυρίνη, διαιτολόγος– διατροφολόγος και βιοχημικός.

Άλλωστε, ακολουθεί η παραδοσιακή μαγειρίτσα. Η μαγειρίτσα ως σούπα αποτελεί ένα μεταβατικό τρόφιμο από την πλήρη νηστεία στην κανονική διατροφή και πάλι. Είναι η καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας ώστε να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Κατά τόπους συναντάμε διάφορες παραλλαγές. Συνήθως περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας περιέχει περίπου 500 Kcal, αλλά και μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης λόγω των εντοσθιών. Στη νησιωτική Ελλάδα συνήθως το βράδυ της Ανάστασης επιλέγουν πατσά αντί της μαγειρίτσας. Ο πατσάς φτιάχνεται με τα εντόσθια και το κεφάλι από το κατσικάκι και δεν περιέχει λαχανικά. Επιλέξτε τη συνταγή που ικανοποιεί τους δικούς σας γευστικούς κάλυκες αλλά προσπαθήστε να σταματήσετε στο ένα πιάτο.

Το πρωί της Ανάστασης συνήθως περιλαμβάνει παραδοσιακή τυρόπιτα ή κάποιο τσουρέκι. Αρκεστείτε σε μια τυρόπιτα ή 1–2 φέτες τσουρέκι, όσο λαχταριστά και αν είναι, γιατί προβλέπεται συνέχεια στο μεσημεριανό γεύμα. Καλό θα ήταν να μην αμελήσουμε τα φρούτα μας ως ενδιάμεσο σνακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή του Πάσχα ο Έλληνας την έχει ταυτίσει με αρκετό φαγητό αλλά και αλκοόλ. Αρνάκι σουβλιστό στην Ηπειρωτική Ελλάδα και κατσικάκι γεμιστό στη Νησιωτική Ελλάδα, κυριαρχούν στο πασχαλιάτικο τραπέζι. Αν επιλέγαμε το γεύμα μας ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λίπος θα λέγαμε ότι το κατσικάκι είναι προτιμότερη επιλογή. Αν παρ’ όλα αυτά η όρεξη και οι παράδοση του τόπου μας προστάζουν αρνάκι, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα πολύ λιπαρά κομμάτια και ιδιαιτέρως την πέτσα. Το κρέας συνοδεύεται συνήθως από γέμιση με τα εντόσθια του ζώου και ρύζι, οπότε και εδώ έχουμε αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης. Επιβάλλεται λοιπόν να εξισορροπήσουμε το πιάτο μας με άφθονα λαχανικά. Ένα μπολ πολύχρωμης σαλάτας με ωμά ή ψητά λαχανικά εποχής θα μας αποτρέψει από την κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας κρέατος και θα μειώσει της απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Ως επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα ας επιλέξουμε κάτι πιο ελαφρύ. Μια φρουτοσαλάτα ή λίγο γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή ψητά μήλα με κανέλα και μέλι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το γεύμα μας χωρίς να το επιβαρύνουν πολύ.

Ένας ωραίος περίπατος στην ανοιξιάτικη φύση ή γλέντι με χορό θα μας δώσουν, επίσης, την ευκαιρία για γυμναστούμε λίγο και να εξισορροπήσουμε την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας από το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης