Και μόνο η θέα νόστιμων αλλά παχυντικών φαγητών, που προβάλλονται είτε στην οθόνη της τηλεόρασης είτε απεικονίζονται σε μια φωτογραφία, είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη και την ανταμοιβή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα στις ΗΠΑ.

Με επικεφαλής την Dr Kathleen Page, οι ερευνητές υπέβαλαν σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 13 παχύσαρκες γυναίκες σε διαφορετικές συνθήκες, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς αντιδρούν τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη και τη λαχτάρα για φαγητό. Οι γυναίκες αρχικά είδαν φωτογραφίες παγωτών και κέικ, δηλαδή θερμιδογόνων τροφίμων, στη συνέχεια είδαν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών, καθώς και εικόνες χωρίς τρόφιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιθυμία τους για γλυκά και σνακ εξετάστηκε και σε ακόμη δύο περιπτώσεις: όταν είχαν πιει 50 γραμμάρια γλυκόζης, όση περιέχεται σε ένα κουτάκι αναψυκτικού, και όταν είχαν καταναλώσει φρουκτόζη. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα των κέντρων του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη σημειώθηκε όταν οι γυναίκες έβλεπαν εικόνες γλυκών και σνακ πλούσιων σε θερμίδες, αλλά και όταν είχαν καταναλώσει τα γλυκά υγρά και ιδιαίτερα τη φρουκτόζη.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης