Πονοκέφαλος: 4 αιτίες που τον προκαλούν και πώς να τον αποφύγετε

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 14:22
Πονοκέφαλος: 4 αιτίες που τον προκαλούν και πώς να τον αποφύγετε
Γνωρίστε ποιοι παράγοντες μπορούν να εντείνουν τον πονοκέφαλο και λάβετε τα μέτρα σας!

1. Το στρες θεωρείται υπεύθυνο για περίπου το 80% των ημικρανιών, σύμφωνα με έρευνες. Και αυτό γιατί προκαλεί αυξομειώσεις στην κορτιζόλη και την αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα τον πόνο και τη ναυτία. Επιπλέον, εξαιτίας του στρες μπορεί να σφίγγετε το σαγόνι και τους μυς του αυχένα και να δημιουργείται πόνος που εκτονώνεται με πονοκέφαλο. Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Αν και οι εξωτερικοί παράγοντες που το προκαλούν μάλλον δεν είναι του χεριού σας, η yoga, ο διαλογισμός, το μασάζ και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν να νιώσετε καλύτερα.

2. Η αϋπνία συνδέεται άμεσα με χαμηλά ποσοστά της σεροτονίνης, γεγονός που προκαλεί διαστολή των αγγείων στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της «ενοχλεί» το τρίδυμο νεύρο. Έτσι εκκρίνονται οι χημικές ουσίες που ευθύνονται για τον πόνο που νιώθουμε. Μια καλή λύση είναι να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα), να μειώσετε την καφεΐνη και να γυμνάζεστε συστηματικά.

3. Η κακή διατροφή μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλων. Κάποια συστατικά, όπως το αμινοξύ τυραμίνη (βρίσκεται στο κόκκινο κρασί), κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και μετά να διαστέλλονται, δημιουργώντας ημικρανία. Επίσης, αν παραλείπετε γεύματα ,είναι πολύ πιθανόν να υποφέρετε, καθώς δημιουργούνται αυξομειώσεις στο επίπεδο σακχάρου. Προσπαθήστε, λοιπόν, να τρώτε σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, πίνετε νερό και φροντίστε τα γεύματά σας να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που μεταβολίζονται, έτσι ώστε να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε ένα διατροφικό ημερολόγιο, ώστε να εντοπίσετε ποιες τροφές σάς προκαλούν πονοκέφαλο και να τις αποφεύγετε.

4. Το δυνατό φως- από λάμπες φθορίου, την οθόνη του υπολογιστή ακόμα και τον ήλιο- μπορεί να προκαλέσει νευραλγία του τριδύμου (άρα πονοκέφαλο). Αν είναι δυνατόν, αλλάξτε λάμπες και επιλέξτε άλλες με πιο μαλακό φως και βάλτε φίλτρο στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Πηγή: queen.gr
Επιμέλεια: Μαίρη Κιλικίδου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 14:57