Πώς θα μειώσουμε το αλάτι;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012, 13:30
Πώς θα μειώσουμε το αλάτι;
Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση είναι από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θανάτων στον κόσμο και ευθύνεται για περισσότερους από το 60% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί πληθυσμοί καταναλώνουν 3.400- 5.000 mg νατρίου ανά ημέρα.

Τα επίπεδα κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια σύσταση. Για τον γενικό πληθυσμό, το ποσοστό θα πρέπει να είναι μικρότερο από 2.400 mg νατρίου ανά ημέρα, που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού), και για τα άτομα με υπέρταση, η ποσότητα κατεβαίνει στα 1.500 mg νατρίου (4 γραμμάρια αλάτι).

Ας δούμε 10 πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητά μας:

• Μη βάζετε αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού. Προσθέστε το, αφού μαγειρευτεί, έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας.
• Αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά, μπαχαρικά, ξίδι ή λεμόνι, για να νοστιμίσετε το φαγητό σας.
• Να αποφεύγετε κατεψυγμένα- κονσερβοποιημένα λαχανικά. Προτιμάτε φρέσκα.
• Να αποφεύγετε τρόφιμα με συντηρητικά.
• Να αποφεύγετε παστά - αλλαντικά και να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη.
• Να αποφεύγετε έτοιμα παρασκευάσματα, όπως κράκερ, κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κ.λπ.. Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 70% της πρόσληψης αλατιού ενός ατόμου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.
• Να αποφεύγετε τα έτοιμα dressings, όπως κέτσαπ, μαγιονέζα κ.λπ..
• Να προσέχετε τους ξηρούς καρπούς. Προτιμάτε τους ωμούς και ανάλατους.
• Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα. Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, baking-powder, διττανθρακικό νάτριο, άλμη, φωσφορικό δινάτριο άλας, αλγινικό νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, υδροξείδιο του νατρίου, προπιονικό νάτριο, θειώδες νάτριο.
• Τέλος, δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο π.χ. χλωριούχο κάλιο.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012, 14:32