Η ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην έκθεσή σας σε ξηρό περιβάλλον, στο ότι δεν ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας ή να αποτελεί παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς θα την αντιμετωπίσετε:

1. Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών και κυρίως νερού. Η σωστή και επαρκής ενυδάτωση βοηθά στο να διατηρηθούν «υγρές» οι βλεννώδεις μεμβράνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός, προμηθευτείτε έναν ιονιστή, όπου θα αλλάζετε το νερό, θα καθαρίζετε και θα απολυμαίνετε συχνά, δεδομένου ότι αυτές οι συσκευές αναπτύσσουν μούχλα.

3. Προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε συχνά τα βλέφαρά σας, ιδιαίτερα όταν διαβάζετε, οδηγείτε ή δουλεύετε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

4. Μην τρίβετε τα μάτια σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

5. Καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως οι λιναρόσποροι, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες). Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2005, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξηροφθαλμία.

6. Αν υποψιάζεστε πως τα φάρμακά σας ευθύνονται για την ξηροφθαλμία, συζητήστε με τον γιατρό το ενδεχόμενο να τα αλλάξετε.

7. Για πολλούς ανθρώπους, τα κολλύρια αποτελούν μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση. Παρ’ όλα αυτά, τα επονομαζόμενα τεχνητά δάκρυα δεν ανακουφίζουν από τη φαγούρα και την ξηροφθαλμία στα μάτια. Μάλιστα, μπορεί να την επιδεινώσουν.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Πηγή: Prevention

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης