Πού οφείλεται το χαμηλό ζάχαρο;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, 18:18
Πού οφείλεται το χαμηλό ζάχαρο;
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε και ανησυχούμε όταν αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα μας,όμως τι συμβαίνει όταν τα επίπεδα του είναι πολύ χαμηλά;

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ανησυχείτε από τις χαμηλές τιμές του σακχάρου. Υπογλυκαιμία παρουσιάζουν όσοι έχουν διαβήτη και λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Ακόμη χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οφείλονται σε αυστηρές δίαιτες ή νηστεία. Εκτός από την κακή διατροφή οι χαμηλές τιμές ζαχάρου πιο σπάνια οφείλονται και σε υπερβολική άσκηση. Αν το χαμηλό ζάχαρο οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες μια τροποποίηση στο διαιτολόγιο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Μερικές φορές όσοι έχουν διαταραχές των επινεφριδίων έχουν χαμηλά επίπεδα ζαχάρου. Επίσης και όσοι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες οινοπνεύματος.

Αν δεν λαμβάνετε φάρμακα για το διαβήτη και εφόσον δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό παράγοντα όπως οι διαταραχές των επινεφριδίων, οι χαμηλές τιμές μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Στην περίπτωση, πάντως, που το ζάχαρο μας είναι χαμηλό χωρίς αυτό να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα, αλλά σε διατροφικούς παράγοντες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε μικρά και πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα. Αν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι έντονα, μπορούμε να φάμε ένα υγιεινό γλυκό σνακ (λ.χ. μια φρυγανιά με μέλι ή μια καραμέλα) για να αυξήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν υπάρχουν και συμπτώματα όπως εφίδρωση με κρύο ιδρώτα, αδικαιολόγητη κόπωση, αδυναμία, ζαλάδες από τις υπογλυκαιμικές κρίσεις σκόπιμη είναι η επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο.

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, 18:18