Πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μάθε πώς γίνεται η αυτοεξέταση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 15:12
Πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μάθε πώς γίνεται η αυτοεξέταση
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς είναι πως με την κατάλληλη παρακολούθηση και εξέταση, δηλαδή την πρόληψη η κάθε γυναίκα μπορεί να τον προλάβει. Αν ένα κρούσμα καρκίνου διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο – όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια – τότε οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, με επιτυχημένη θεραπεία, είναι 95%.

Η αυτοεξέταση είναι η εξέταση που γίνεται από την ίδια τη γυναίκα στους μαστούς της με σκοπό να εντοπίσει οτιδήποτε διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Είναι εξέταση εύκολη, χωρίς κόστος και μπορεί να προλάβει νόσο σε αρχικό στάδιο.Συνιστάται να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών. Σκοπός της αυτοεξέτασης είναι η εξοικείωση με την μορφολογία του μαστού και η τακτική επανάληψή της από τη γυναίκα για παράδειγμα μία φορά το μήνα.Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου συνιστάται η ψηλάφηση του μαστού να γίνεται από το γιατρό ανά εξάμηνο και η μαστογραφία νωρίτερα απ' ότι συνήθως προβλέπεται.

Διαβάστε πως γίνεται η αυτοεξέταση του μαστού προκειμένου να την εφαρμόζετε οι ίδιες.

1ο στάδιο αυτοεξέτασης του μαστού προκειμένου να ελεγχθεί αν οι μαστοί έχουν το συνηθισμένο μέγεθος και σχήμα. Ελέγξτε αν είναι συμμετρικοί και χωρίς εμφανή παραμόρφωση στο σχήμα τους. Αν υπάρχουν περίεργες ρυτιδώσεις στο δέρμα, βαθουλώματα ή εξογκώματα. Αν η θηλή έλκεται προς τα μέσα ή παρουσιάζει αλλαγές στο δέρμα της

Θέση: Καθίστε όρθια μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια
α) πάνω από το κεφάλι
β) χαλαρά στο πλάι
γ) στη μέση πιέζοντας τη λεκάνη και ελέγξτε τους μαστούς.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 15:15