Προσοχή στα σολάριουμ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011, 09:09
Προσοχή στα σολάριουμ

Ένα στα επτά σολάριουμ στην Ε.Ε. παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, σε δέκα κράτη-μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία), στα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος (sun beds), τα γνωστά σολάριουμ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη – μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Επίσης, ζήτησε από τη βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2011, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, και συμβουλές και προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.

Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι:

-Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC).

- Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

-Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται: από ανθρώπους κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα, από ανθρώπους με κρεατοελιές, από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011, 09:09