Σεξ μετά το έμφραγμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012, 12:39
Σεξ μετά το έμφραγμα
Χιλιάδες ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ανησυχούν και προβληματίζονται για το αν μπορούν να κάνουν σεξ, επειδή φοβούνται μήπως αυτό τους προκαλέσει ένα δεύτερο επεισόδιο.

Ωστόσο, η άποψη ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι επικίνδυνη για τους εμφραγματίες είναι ένας μύθος. Εκτιμάται ότι μόλις το 1% των εμφραγμάτων συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης σε 1.879 ανθρώπους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Cardiology», περισσότερο από το 50% των ανδρών και το 60% των γυναικών δεν δέχονται τις σχετικές συμβουλές από τους ειδικούς όταν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, γεγονός που αυξάνει κατά 40% τις πιθανότητες να έχουν μια κυριολεκτικά ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή ένα χρόνο μετά το έμφραγμα.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο ο 1 στους 5 άνδρες και η 1 στις 4 γυναίκες μιλούν στο γιατρό τους για το σεξ μέσα σε διάστημα ενός χρόνου μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η ενημέρωση από τον γιατρό σχετικά με αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι ασθενείς που ενημερώθηκαν ότι, εφόσον μπορούν να κάνουν ήπιας έντασης ασκήσεις, τότε μπορούν να έχουν και ενεργή σεξουαλική ζωή είχαν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να το πράξουν.

Αντιθέτως, οι άνδρες που δεν είχαν ενημερωθεί και συμβουλευτεί ανάλογα ήταν 30% πιο πιθανό να αναφέρουν απώλεια της ερωτικής τους ζωής έπειτα από έναν χρόνο. Για τις γυναίκες ο αντίστοιχος κίνδυνος ανέρχεται σε 40%.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012, 12:46