Μία νέα έρευνα απέδειξε πως ακόμα και η μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό κατά 26%. Οι ερευνητές παρατηρούσαν μία ομάδα 6.278 ενηλίκων, ηλικίας 20 έως 80 ετών, εκ των οποίων το 33% είχε έναν γονιό με υπέρταση, για περίπου 4,7 χρόνια. Όταν ξεκίνησε η έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, η πίεσή τους ήταν φυσιολογική και το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό τους σύστημα βρίσκονταν σε καλή κατάσταση.

Στη διάρκεια της μελέτης, 1.545 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι εμφάνισαν υπέρταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, είτε είχαν ιστορικό υπέρτασης είτε όχι, τα υψηλά επίπεδα άσκησης συνδέθηκαν με 42% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες υπέρταση και τα χαμηλότερα επίπεδα άσκησης με 26% μικρότερο κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι είχαν χαμηλό επίπεδο άσκησης και παράλληλα έναν γονιό με υπέρταση, είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσους ασκούνταν πολύ και δεν είχαν και σχετικό οικογενειακό ιστορικό. Όσοι ασκούνταν αρκετά, έχοντας όμως το επιβαρυντικό οικογενειακό ιστορικό, είχαν μόνο 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από ό,τι όσοι γυμνάζονταν εξίσου αλλά δεν είχαν κανένα γονιό με παρόμοιο πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, λοιπόν, ότι ακόμα και η μέτρια άσκηση, όπως τα 150 λεπτά περπατήματος την εβδομάδα, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την υγεία μας και ειδικά όσον αφορά στην πρόληψη της υπέρτασης σε ανθρώπους με σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Πηγή: vita.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης