Η διατροφή που περιέχει πολλά γλυκά φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές τάισαν επί έξι εβδομάδες δυο ομάδες ποντικιών με δυο διαφορετικά είδη διατροφής. Η πρώτη ήταν πλούσια σε σάκχαρα και συγκεκριμένα περιελάμβανε το ιδιαιτέρως γλυκό σιρόπι καλαμποκιού, υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ποικιλία συσκευασμένων τροφίμων ως γλυκαντικό, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα είχε ως βάση τα ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι τεκμηριωμένο ότι βοηθούν στην μνήμη και τη μάθηση, και ήταν ισορροπημένο και υγιεινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πειραματόζωα ελέγχθηκαν στην αρχή του πειράματος, όσον αφορά την ικανότητά τους να πλοηγηθούν σε ένα λαβύρινθο και να βρουν την έξοδο. Μετά από έξι εβδομάδες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με σιρόπι γλυκόζης ήταν πολύ πιο αργά και ληθαργικά όσον αφορά τη δυνατότητά τους να βγουν από το λαβύρινθο συγκριτικά με όσα έτρωγαν υγιεινά.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής καθηγητής, Fernando Gomez Pinilla, η έρευνά τους δεν εστιάζει στα σάκχαρα εν γένει όπως π.χ. αυτά που βρίσκονται στα φρούτα, αλλά συγκεκριμένα στη δράση του εξαιρετικά γλυκού σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό και συντηρητικό στα τρόφιμα.

Πηγή: vita.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης