Όπως υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων από τις Η.Π.Α., τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) μπορεί να τροφοδοτούν καρκίνους της κεφαλής και του λαιμού σε νεαρές γυναίκες, εξηγώντας γιατί η νόσος βρίσκεται σε έξαρση στην εν λόγω ομάδα.

Οι ίδιοι, γράφοντας στο «Cancer Prevention Research», είπαν ότι τα οιστρογόνα βοήθησαν την κυκλοφορία και τη διαίρεση προκαρκινικών κυττάρων, προκαλώντας τη δραστηριότητα ενός ενζύμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές στο «Fox Chase Cancer Center» που πραγματοποίησαν εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι τα οιστρογόνα προκαλούν τη δραστηριότητα του CYP1B1. Ωστόσο, η δραστηριότητα έγινε αντιληπτή μόνο σε προκαρκινικά κύτταρα και όχι σε υγιή κύτταρα ή αυτά που μετατράπηκαν σε καρκινικά.

Όταν η ερευνητική ομάδα μπλόκαρε τη δραστηριότητα του ενζύμου, τα προκαρκινικά κύτταρα ήταν λιγότερο σε θέση να κυκλοφορούν και να διαιρούνται.

Η δρ Margie Clapper, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Το CYP1B1 θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός στόχος σε προκαρκινικές βλάβες της κεφαλής και του λαιμού, διότι από την επίθεση αυτή θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πρόοδο των βλαβών ή τη μετακίνηση σε πιο προχωρημένο στάδιο.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Kat Arney, εκπρόσωπος του «Cancer Research U.K.», δήλωσε: «Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των καρκινικών κυττάρων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, και ενώ είναι μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση, χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον ρόλο που διαδραματίζουν τα οιστρογόνα στο καρκίνο του κεφαλιού και τον λαιμό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης