Στην εποχή που ζούμε και με το συγκεκριμένο ρυθμό, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε από την υγιεινή διατροφή και το πρόγραμμά μας.

Τα λίπη αποτελούν πηγή ενέργειας απαραίτητη για την σωματική και νοητική ανάπτυξη. Η υπερβολική κατανάλωση όμως οδηγεί σε συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος. Η υψηλή πρόσληψη λίπους είναι συνδεδεμένη με πολλά προβλήματα υγείας όπως προβλήματα καρδιάς, διαβήτη και καρκίνου. Τα λίπη βρίσκονται στο παχύ κρέας, τα αλλαντικά, το λάδι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη και να προτιμάτε τα ακόρεστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορεσμένα

Τα ανθυγιεινά λίπη και έλαια ανεβάζουν την χοληστερίνη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στα ανθυγιεινά λίπη βρίσκονται τα κορεσμένα, δηλαδή στο βούτυρο, στα λιπαρά μέρη των κρεάτων, στα λιπαρά παράγωγα του κρέατος, στα γλυκά και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς επίσης στα φαγητά απ’ έξω. Και τα τρανς λιπαρά που έχουν υποστεί επεξεργασία για να είναι στερεά. Αυτά τα βρίσκουμε στα γλυκά, τα μπισκότα.

Ακόρεστα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υγιεινά λιπαρά κάνουν καλό στην καρδιά μας, αλλά και γενικότερα στον οργανισμό μας. Στα πιο υγιεινά λίπη συναντάμε τα ακόρεστα, δηλαδή στα φρούτα, στα λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο. Και τα γνωστά σε όλους ωμέγα 3 λιπαρά που βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια όπως στις σαρδέλες και στο σολομό, αλλά και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης