Η περίοδος της λοχείας διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, μέχρις ότου το σώμα να επανέλθει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Στη διάρκεια αυτών των εβδομάδων ενδέχεται να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα τα οποία όμως, με τις κατάλληλες οδηγίες, αποκαθίστανται πλήρως.

Συσπάσεις μήτρας (υστερόπονοι) Κατά τη διάρκεια της λοχείας, κυρίως κατά τις πρώτες μέρες, ενδέχεται η μητέρα να νιώθει υστερόπονους (σαν πόνους περιόδου-κυρίως μετά το 2ο τοκετό), οι οποίοι γίνονται πιο έντονοι κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη τη στιγμή παράγεται ωκυτοκίνη (ορμόνη που προκαλεί σύσπαση της μήτρας) προκειμένου να μειωθεί η αιμορραγία που έχουμε στη λοχεία και η μήτρα να επανέλθει στην αρχική της θέση στο σώμα και στο αρχικό της μέγεθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακράτεια ούρων Περίπου το 10% των λεχωίδων μπορεί να εμφανίσει παροδική ακράτεια ούρων για μικρό χρονικό διάστημα. Εξ’ αιτίας της εγκυμοσύνης κυρίως, και κατ’ επέκταση του τοκετού, χαλαρώνουν οι μύες του πυελικού εδάφους. Το περίνεο αποτελείται από μυς και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να γυμνάζουν αυτές τους μυς, από την εφηβεία μάλιστα. Η εκγύμνασή τους θα πρέπει να συνεχιστεί συστηματικά μετά τον τοκετό, για 40 μέρες τουλάχιστον, αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους, προκειμένου να αποφευχθεί απώλεια ούρων όταν βήχει, τρέχει, γελάει, σηκώνει βάρος, ακόμη και κατά τη σεξουαλική επαφή.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης