Το καφέ ρύζι είναι καλύτερο από το άσπρο όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη 2, αλλά τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι τα πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου, ανακάλυψε νέα έρευνα. Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 39.765 άντρες και 157.463 γυναίκες. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εμφάνιζε διαβήτη, καρδιοπάθεια ή καρκίνο στην έναρξη της έρευνας. Η κατανάλωση καφέ και άσπρου ρυζιού, καθώς και άλλων τροφών αξιολογήθηκε κάθε 2 χρόνια.

Στην επανεξέταση καταγράφηκαν 10.507 περιστατικά διαβήτη τύπου 2. Αφού έλαβαν υπόψη οι ερευνητές παράγοντες κινδύνου που σχετίζονταν με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα άσπρο ρύζι είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη 2 σε σχέση με όσους κατανάλωσαν λιγότερο από μια μερίδα άσπρο ρύζι τον μήνα. Αντίθετα, άνθρωποι που κατανάλωναν 2 ή περισσότερες μερίδες καφέ ρύζι την εβδομάδα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη 2 σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα καφέ ρύζι το μήνα, ανέφεραν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Dr. Qi Sun, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστόνη, δήλωσε ότι υπολόγισε πως η αντικατάσταση 50 γρ. την ημέρα άσπρου ρυζιού με την ίδια ποσότητα καφέ ρυζιού συνδεόταν με 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2, ενώ η ίδια αντικατάσταση με προϊόντα ολικής αλέσεως σαν ομάδα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη κατά 36%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης