Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη στην καθημερινή διατροφή. Η σύνθεσή της γίνεται στο δέρμα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει και σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά. Οι μορφές της είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3).
Τα οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία μας
-Συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση/χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου
-Συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα
-Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών
-Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών
-Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των δοντιών
-Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
-Συμμετέχει στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D είναι:
-κόπωση
-μυϊκή αδυναμία
-κράμπες
-πόνος στις αρθρώσεις
-αδυναμία συγκέντρωσης
-πονοκέφαλοι κ.α.
Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr