Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο έχει υπερεκτιμηθεί και μπορεί τελικά να μην αποτελεί τη μόνη εξήγηση για την κακή διάθεση της γυναίκας ορισμένες μέρες του μήνα.

Σε αυτή την αμφιλεγόμενη διαπίστωση καταλήγουν Καναδοί ερευνητές, οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι για τα νεύρα και την ευερεθιστότητα μιας γυναίκας φταίει το γεγονός ότι «περιμένει να αδιαθετήσει». Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι συχνά άλλοι παράγοντες ευθύνονται για τις γυναικείες εκρήξεις θυμού, όπως το στρες και η έλλειψη υποστήριξης από τους οικείους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο αξιολόγησαν 40 μελέτες αναφορικά με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρότι πολλές έρευνες αναγνώριζαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στη διάθεση και τις φάσεις του μηνιαίου κύκλου, δεν υπήρχε ένα ξεκάθαρο μοτίβο όσον αφορά στο ποιες ημέρες του κύκλου επιδρούσαν στην ψυχική διάθεση.

Με βάση την ανάλυση των ερευνών, το 36% αυτών δεν εντόπισε κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στη διάθεση και τον μηνιαίο κύκλο, ενώ το 42% βρήκε μεν έναν συσχετισμό της αρνητικής διάθεσης με την προεμμηνορρυσιακή φάση, αλλά σε συνδυασμό με την έναρξη της περιόδου. Μόνο το 13% των ερευνών διαπίστωσε μία σχέση ανάμεσα στην αρνητική διάθεση και τις ημέρες λίγο πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν το επιχείρημά τους ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος συσχετισμός ανάμεσα στις ορμονικές διακυμάνσεις πριν από την έναρξη της περιόδου και την ψυχική διάθεση. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι, όταν υπάρχει ένας συσχετισμός, αυτός αφορά 3-5 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σε συνδυασμό με τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή δύο φάσεις του γυναικείου κύκλου μαζί και όχι μία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Gender Medicine».

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης