Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, ηλιοθεραπεία. Το τετράπτυχο της απόλυτης ραστώνης δεν είναι τόσο ειδυλλιακό όσο φαντάζεστε και τα… πάρε δώσε με το φωτεινό άστρο θέλουν προσοχή. Οι κίνδυνοι από τις ακτίνες του είναι αρκετοί και ενίοτε θανάσιμοι, ενώ η προστασία επιβάλλεται.

Πώς μπορεί να μας βλάψει ο ήλιος και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγκαυμα, το «κλασικό»

Το ηλιακό έγκαυμα οφείλεται στη δράση της UVA, αλλά κυρίως της UVB ακτινοβολίας. Τα περισσότερα αντηλιακά, ακόμα κι αν εφαρμόζονται σωστά (μεγάλη ποσότητα, τακτική επανάληψη) δεν προσφέρουν εξίσου αποτελεσματική προστασία για την UVA όσο για την UVB ακτινοβολία, με αποτέλεσμα το έγκαυμα να προκαλείται παρά τη χρήση αντηλιακού.

Εμφανίζεται συνήθως 12-24 ώρες μετά την έκθεση ή και νωρίτερα και συνδέεται με κοκκίνισμα στην περιοχή, ευαισθησία ή πόνο στην αφή και σε κάποιες περιπτώσεις με την εμφάνιση φυσαλίδων. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρχει οίδημα στα άκρα και το πρόσωπο, ενώ πυρετός, ταχυκαρδία, ναυτία και υπόταση πάνε συνήθως… πακέτο με μεγάλης επιφάνειας και βαρύτητας εγκαύματα. Στις περιοχές του εγκαύματος μπορεί αργότερα να εμφανιστούν κηλίδες, δυσχρωμίες, και «ελιές», ενώ αυξάνεται η πιθανότητα καρκινογένεσης μελλοντικά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης