Οι περισσότερες γυναίκες αλλά πλέον και αρκετοί άνδρες έχουν τουλάχιστον από μία τρύπα στα αυτιά τους. Όμως, πριν κάνετε την επόμενη τρύπα στα αυτιά σας, καλό είναι να μάθετε τι επιπλοκές μπορεί να αντιμετωπίσετε, αν δεν τηρηθούν οι σωστοί κανόνες υγιεινής.

Οι συνήθεις επιπλοκές είναι η αλλεργική δερματίτιδα και οι τοπικές λοιμώξεις ή αποστήματα από σταφυλόκοκκο και άλλα επικίνδυνα βακτήρια, όπως ψευδομονάδα και στρεπτόκοκκος. Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος (ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα, βροχοπνευμονία). Εξίσου σημαντική, ίσως και πιο επικίνδυνη, είναι η περίπτωση προσβολής από ηπατίτιδα Β και C.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό αποφύγετε να τρυπάτε τα αυτιά σας σε πλανόδιου  ή σε καταστήματα όπου πιστεύετε ότι δεν απολυμαίνονται σωστά τα εργαλεία, δεν χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσης και δεν βάζουν τοπικά αντισηπτικά. Επίσης, τα μέταλλα που προκαλούν λιγότερο συχνά αλλεργικά φαινόμενα και επομένως είναι αυτά που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι ο χρυσός και το χειρουργικό ατσάλι. Όσον αφορά στην τεχνική του τρυπήματος είναι προτιμότερο ίσως να χρησιμοποιηθεί απλή βελόνα μίας χρήσης και όχι ειδικά μηχανήματα (πιστόλια) διάτρησης, τα οποία ναι μεν χρησιμοποιούν ακίδες μιας χρήσης, αλλά τα ίδια μπορεί να είναι φορείς μικροοργανισμών, καθώς σπάνια αλλά και δύσκολα αποστειρώνονται .

Μετά το τρύπημα αποφύγετε να αγγίζετε την περιοχή με βρόμικα χέρια και καθαρίζετε καθημερινά το τραύμα με οινόπνευμα. Επίσης, απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό σε περίπτωση εμφάνισης φλεγμονής ή ερυθρότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης