Οι γυναίκες που έχουν υποστεί έμφραγμα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα από το συμβάν συγκριτικά με τους άνδρες, αποκαλύπτει μια γαλλική επιστημονική έρευνα.

Το έμφραγμα δεν κάνει διακρίσεις, όπως ενδεχομένως υποθέσατε. Απλά φαίνεται πως γυναίκες και άνδρες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις συνέπειες ενός εμφράγματος με αποτέλεσμα να αντιδρά διαφορετικά και ο οργανισμός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα έγινε από την ομάδα του Φρανσουά Σιλέ, επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μπεζανσόν και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ατλάντα των ΗΠΑ, όπως ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Για τους σκοπούς της μελέτης εξετάσθηκαν 3.500 άνδρες και γυναίκες που νοσηλεύθηκαν στο εν λόγω νοσοκομείο, και διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στη διαδικασία αποθεραπείας μεταξύ των δύο φύλων.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα, οι γυναίκες σε γενικές γραμμές απέφευγαν τις επεμβατικές θεραπείες, όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται σε αντίθεση με τους άνδρες ασθενείς, όπου οι επεμβάσεις αυτές ήταν εξαιρετικά συνηθισμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως επεμβατικές θεωρούνται διάφορες θεραπείες, όπως η αγγειογραφία (μια μορφή ακτινογραφίας που απεικονίζει την κατάσταση των αγγείων) ή η αγγειοπλαστική (ένα είδος πλαστικής χειρουργικής για το «άνοιγμα» των αρτηριών), οι οποίες ωστόσο είναι συνηθέστερες στους άνδρες καθώς λόγω ανατομίας, οι άνδρες διαθέτουν μεγάλες και ευθείες αρτηρίες που επιτρέπουν άνετα αυτές τις εξετάσεις σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν μικρότερες και περιελιγμένες αρτηρίες καθιστώντας προβληματικές τις διαδικασίες.

Οι επεμβατικές αυτές εξετάσεις θεωρούνται πιο «επιθετικές» και συχνά έχουν καλύτερα αποτελέσματα καθώς μπορούν να προλάβουν τις δυσάρεστες συνέπειες ενός εμφράγματος. Ωστόσο, οι ανατομικές διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες συχνά δρουν ανασταλτικά όσον αφορά στην επεμβατική διαδικασία και έτσι αποφεύγονται.

Πέρα όμως από τις ανατομικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλλα και καθώς άγνωστο γιατί συμβαίνει ακόμη, έχει αποδειχθεί πως το έμφραγμα πραγματικά μπορεί να αποβεί περισσότερο θανατηφόρο στις γυναίκες, θα πρέπει να σε περίπτωση που υπάρχει ιατρική συμβουλή να ακολουθηθεί ο δρόμος των επεμβατικών εξετάσεων, αυτό πρέπει να γίνεται ακόμη και όταν υπάρχουν φόβοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης