Το γέλιο αδυνατίζει!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009, 09:17
Το γέλιο αδυνατίζει!

Οι άνθρωποι έχουν φτιαχτεί για να γελούν. Το γέλιο είναι ένα φάρμακο για όλες μας, που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, ευεργετεί την καρδιά και το αγγειακό σύστημα, ανεβάζει την διάθεση μας, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες. Όταν γελάμε το σώμα μας απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών και χημικών που μας προκαλούν ευφορία.

Όταν γελάμε…

·        Εισπνέουμε περισσότερο αέρα με αποτέλεσμα να οξυγονώνονται καλύτερα οι μύες του προσώπου, οι πνεύμονες μας αλλά και γενικότερα ο οργανισμός μας.

·        Οι μύες του προσώπου αιματώνονται καλύτερα, με αποτέλεσμα η περιοχή να κοκκινίζει.

·        Μειώνονται τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με το στρες. Όταν γελάμε αποβάλλουμε το άγχος.

·        Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

·        Αυξάνεται η συγκέντρωση των κυκλοφορούντων αντισωμάτων στο αίμα και αυξάνεται η συγκέντρωση των λευκών αιμοσφαιρίων. Aυτό σημαίνει ότι το άτομο γίνεται περισσότερο ανθεκτικό στις λοιμώξεις.

·        Το γέλιο προκαλεί αλλαγές στα επίπεδα των ενδογενών οπιοειδών, ουσίες που έχουν παυσίπονη δράση, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ευφορίας και ηρεμίας.

·        Το έντονο γέλιο κινητοποιεί τον πεπτικό σωλήνα αφού προκαλεί μασάζ στη σπλαχνική κοιλότητα. Αποτέλεσμα είναι, να μας προστατεύει από την αεροφαγία, βοηθά στη χώνεψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

·        Μας χαλαρώνει…ένα λεπτό ξεκαρδιστικού γέλιου ισοδυναμεί με πολλά λεπτά χαλάρωσης.

·        Όταν γελάμε έντονα, από τις συσπάσεις που προκαλούνται γυμνάζεται όλο μας το σώμα. 10 λεπτά γέλιου αρκούν για το κάψιμο 50 θερμίδων, αφού όλοι οι μύες κινούνται.

·        Όταν γελάμε συχνά, ο εγκέφαλος παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ενδορφινών, ορμόνες που έχουν χαλαρωτική και αναλγητική δράση. Οι ενδορφίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

·        Το γέλιο μας γυμνάζει. Μισή ώρα γέλιου μπορεί να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην υγεία. Γεμίζει το σώμα με οξυγόνο, καθαρίζει τις αναπνευστικές οδούς και γυμνάζει του πνεύμονες. Σκεφτείτε ότι 100-200 συσπάσεις γέλιου την ημέρα ισοδυναμούν με 10 λεπτά τρεξίματος ή κωπηλασίας, ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που δεν γυμνάζονται τακτικά.

·        Ανεβάζει το ηθικό, αυξάνει την δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την επικοινωνία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009, 09:17